
O grilech a také o grilovacích pomůckách jste u nás již četli. Nyní vám ukážeme, jak správně marinovat, jak si poradit s přílohou a také poradíme, na co se zaměřit pro dokonalý výsledný dojem. Pomůžeme vám připravit nezapomenutelnou barbecue party.

Marinádou k dokonalé chuti
Nakládání masa ale i zeleniny nebo sýrů před tepelným zpracováním má své dobré důvody. Marináda je často nositelem chuti a například u chuťově nepříliš výrazného bílého drůbežího masa dokáže doslova zázraky.
Marináda je většinou kyselá, čemuž pomůže ocet, citron, džus nebo víno, ale také kefír nebo jogurt. Neměl by v ní chybět ani katalyzátor chuti olej (už jste ochutnali náš vynikající extra virgin olivový?) a koření či čerstvé bylinky.
Nejde však jen o chuť. Kyselost marinády vašemu steaku pomůže roztáhnout póry a rozkládat vlákna, takže i ne zcela vyzrálé maso bude křehké a šťavnatější. Snad jen dvě drobné rady – marinujte raději v ledničce, abyste zabránili množení bakterií. A nezapomeňte, že kov může s kyselinami reagovat. Používejte tedy raději mísy z porcelánu, keramiky, skla nebo plastu.
Videonávod jak marinovat maso s vakuovací pumpou Fresh & Save Zwilling
Pomozte si fyzikou – vakuum udělá své
Jak dlouho nechat maso v marinádě? Někdy postačí hodinka, jindy je lépe nespěchat a dát tomu den či dva. My však víme, jak to celé urychlit. Vakuem. Tedy vzduchoprázdnem a podtlakem. To pomůže masu roztáhnout póry a narušit vlákna, takže marináda do něj vnikne snadněji a hlouběji, aby lépe a rychleji vykonala svou práci. Přišli na to mistři kulinářské inovace v německé společnosti Zwilling J. A. Henckels – jejich kolekce Fresh & Save obsahuje elektrickou vakuovací pumpu a příslušenství k ní nezbytné. Nechybí tak vakuovací misky z plastu nebo skla či vakuovací sáčky pro opakované použití. Díky ní se hodiny zkrátí na minuty a dny nejvýše na desítky minut. Boj s časem jsme pro vás vyhráli a vy zvítězíte nad hladem a sbíhajícími se slinami.
Buďte gastronomickými alchymisty
Nesehnali jste vyzrále hovězí? Nevadí, kyselá marináda nebo třeba jogurt tento proces nezbytný pro křehký a šťavnatý steak vyřeší. Potřebujete k tomu jen málo – vstřikovací jehlu od Rösle. A vašim hostům klesne brada, až uvidí jak marinádu nebo kořenící roztok vstříknete rovnou do masa.
Steak propečený tak akorát?
Při použití vařiče Sous-vide Efinigy značky Zwilling nebudete muset vaření tolik organizovat a také ušetříte nějaký čas navíc. Zbavíte se strachu z toho, zda se vám podaří maso správně propéct nebo zda jídlo nevystydne do doby, kdy přijede rodina. Pokud čekáte hosty na grilování, maso si dopředu naložíte, vložíte i s marinádou či kořením do vakuovacích sáčků a necháte přes noc vařit při nízké teplotě. Až přijdou hosté, pouze vaše vymazlené steaky vložíte na gril a pěkně opečete, aby byly zlatavé dle vašich představ. Hosté mají zpoždění? Nevadí! Středně udělaný steak zůstane středně "propečený", i kdy by zůstal ve vodě o dvě hodiny déle. Díky vařiči Zwilling Enfinigy získáte jistotu, že je maso uvnitř správně šťavnaté a uvařené i v jeho jádru, a to bez ohledu na jeho tloušťku. Maso dokonce neztrácí ani svůj objem. Teplota vody, ve kterém připravujete potraviny, ať už jde o maso, rybu, zeleninu či ovoce, nikdy nepřesáhne bod varu. Nehrozí tak převaření či spálení vašich surovin.
Tácy, tály, hrnce a vše ostatní
Keramika nikdy nezklame
Jsou materiály, které nikdy nevyjdou z módy. Keramika mezi ně rozhodně patří a pro tu vyhlášenou se jezdí do francouzské rodinné manufaktury Emile Henry, jejíž technologie Flame je zárukou perfektní odolnosti proti nárazu, poškrábání a hlavně žáru.
Keramický tác na gril Emile Henry
Krom funkčnosti, kvality a odolnosti je však pádným argumentem i estetický dojem. Kvalitní servírování zkrátka k prvotřídnímu grilování patří. Přesvědčí vás o tom na první pohled obyčejný tác – jednou ho vyzkoušíte a navždy zapomenete na aluminiové mističky.
A co pizza na grilu?
Nezapomeňte, že fantazii se při grilování meze nekladou. Vyzkoušejte třeba skvělou pizzu, nebo si připravte originální přílohu. Potřebujete k tomu jen zázračný otočný hrnec, brambory, zeleninu, sůl, koření a snad trochu vlastní invence.
Nebo raději kámen či litinu?
V naší nabídce si své najdou i příznivci jiných materiálů. Co takhle kamenný grilovací tál, nebo litinové pánve, které si poradí i s tím největším žárem?
Luxusní stolování se hodí i ke grilu
Teď už víte, jak se z vás stanou mistři grilování. Chybí tomu poslední pomyslná třešnička na dortu. Nechejte se hýčkat dokonalostí a krásou jménem Villeroy & Boch. Nevěřte tomu, že se nehodí na zahradu nebo ke grilu a podívejte se na okouzlující řadu BBQ Passion. Jak je u V&B zvykem, snoubí krásu s perfektními užitnými vlastnostmi. Kombinace porcelánu a akátového dřeva je stylová, rustikální a podtrhne dokonalou chuť i aroma vašich pokrmů. Jíme přece i očima, nebo ne?
Talíře na steaky, tácy na zeleninu, ryby či klobásy dodají vaší barbecue punc skutečného luxusu. Výsledný dojem už jen podtrhnete grilovacími příbor VaB. Nezbývá než popřát dobrou chuť a hodně zábavy při letním grilování!
Související témata: Grily Weber