FAQ Často kladené otázky k nádobí Ballarini

12. ledna 2022
FAQ Často kladené otázky k nádobí Ballarini
Ballarini a jeho nepřilnavé, opravdu odolné nádobí - všechno na co jste se chtěli zeptat.
FAQ Často kladené otázky k nádobí Ballarini

Lze používat nádobí s nepřilnavým povrchem bez použití oleje nebo tuku?

Nepřilnavé pánve BALLARINI jsou perfektní pro smažení na malém množstvím tuku. Nicméně existují rozumné důvody, proč je důležité používat alespoň malé množství tuku. Při opékání masa v horkém tuku se masové póry uzavírají rychleji a maso tak zůstane jemnější. Navíc olej a máslo jsou důležitým nositelem chuti a jsou základním prvkem gurmánské kuchyně. Tuk napomáhá k lepšímu rozložení lipofilních vitamínů A, D, E a K. Tyto důležité vitaminy může náš organismus vstřebat pouze po jejich rozložení.

Co musím udělat před prvním použitím nádobí s nepřilnavým povrchem?

Před prvním použitím vašeho nádobí odstraňte veškeré cedulky a nálepky a omyjte jej v ruce. Více informací o péči, která zajistí dlouhověkost vašeho nádobí naleznete v našem speciálním článku.

Jak mám čistit pánev (nebo hrnec) s nepřilnavým povrchem?

Nechte vaše nádobí před umytím vychladnout. Doporučujeme nádobí vždy umývat v ruce. Používejte jemnou houbičku a tekutý čistící prostředek. Pokud je to nezbytné, hrnce a pánve můžete mýt v myčce nádobí, ale přednostně byste je měli umývat v ruce. Pro mytí v myčce nádobí doporučujeme používat tekutý čistící prostředek na nádobí a volit program s nízkou teplotou mytí. To napomůže ochraně vašich hrnců a pánví, ale také životního prostředí. Mytí v myčce nádobí neovlivňuje kvalitu nádobí, ale může způsobit jeho vyblednutí. U hliníkového nádobí bez vnější ochranné vrstvy se může urychlit proces oxidace, což zanechává viditelné následky. Nepoužívejte abrazivní čistící prostředky, drátěnou houbičku, prášek do myčky nádobí ani kuchyňský čistič. Nicméně nádobí vyrobené ze surového hliníku nebo z hliníku bez povrchové úpravy není vhodné umývat v myčce nádobí vůbec. 

Opotřebí se nepřilnavý povrch?

V nabídce nádobí BALLARINI najdete dva různé druhy nepřilnavých povrchů. První z nich je vyroben na bázi PTFE: Polytetrafluoretylenu. Druhým typem nepřilnavých povrchů BALLARINI je keramický povrch. Nepřilnavý povrch nádobí z PTFE se při standardním použití v domácnosti neopotřebuje. Dlouhá životnost produktu je zaručena pouze při správném a opatrném používání nádobí. Ve většině případů se nepřilnavý povrch PTFE ničí pouze přehříváním (přes 260 °C), poškrábáním kovovým kuchyňským náčiním nebo používáním abrazivních čistících prostředků. Nádobí byste také neměli rozehřívat příliš dlouho naprázdno.

U nádobí s keramickou nepřilnavou úpravou povrchu také nedoporučujeme rozehřívat naprázdno. Přehřátí může vysušit povrch nádobí a způsobit tak praskliny. Na tento typ poškození se záruka nevztahuje.

Lze používat kovové kuchyňské náčiní pro nádobí s nepřilnavým povrchem?

Před použitím kovového kuchyňského náčiní doporučujeme pečlivě přečíst návod pro použití vaší pánve nebo vašeho hrnce. Některé kolekce nádobí jsou relativně odolné vůči použití kovového kuchyňského náčiní bez ostrých hran - například pánve Torino nebo Alba. Nicméně dřevěné a plastové kuchyňské náčiní je jemnější, a tak vhodnější, pokud chcete zabránit poškození nádobí. Kovové kuchyňské náčiní zkracuje životnost vašeho nádobí. Nikdy nepoužívejte ostré kuchyňské náčiní nebo nádobí s ostrými hranami a nikdy nekrájejte potraviny přímo v hrnci nebo pánvi.

Jaký typ kuchyňského náčiní mám používat pro nádobí s nepřilnavým povrchem?

Doporučujeme používat dřevěné, plastové nebo silikonové kuchyňské náčiní. Obecně byste se měli vyhýbat použití špičatých nebo ostrých kuchyňských nástrojů, protože mohou poškrábat nepřilnavý povrch, a tak dojde k porušení záruky.

Z čeho je vyroben nepřilnavý povrch PTFE a je bezpečný pro použití?

Tradiční nepřilnavý povrch Ballarini (černý, světlý a Granitium) obsahuje PTFE (polytetrafluoretylen). K dnešnímu dni tento druh polymeru zaručuje u nádobí ty nejlepší možné nepřilnavé vlastnosti. Polytetrafluoretylen je fluoropolymer, který tvoří molekuly obsahující uhlík a fluor. Zdravotnické orgány ve Spojených státech, v Kanadě, v Evropě a ostatních zemích schválily použití nepřilnavého povrchu PTFE pro kuchyňské nádobí, které přichází do kontaktu s potravinami. Jedná se o inertní látku, která chemicky nereaguje s potravinami, vodou ani čistícími prostředky. 

Je používání nádobí s poškrábaným nepřilnavým povrchem nebezpečné pro zdraví?

Podle Federálního institutu pro hodnocení rizik v Itálii použití poškrábaných hrnců a pánví nepředstavuje žádné riziko pro zdraví spotřebitele. Nicméně je vhodné je obnovit jednoduše proto, že už nemají své specifické nepřilnavé vlastnosti.

Co se stane při přehřátí nádobí s nepřilnavým povrchem?

Při vysokých teplotách se může kvalita povrchu zhoršovat. Může ztrácet barvu nebo své nepřilnavé vlastnosti.

Jak můžu předcházet přehřívání nádobí s nepřilnavým povrchem?

Nepřilnavé pánve na smažení je vhodnější zahřívat při střední nebo mírné teplotě. Pokud necháme zahřívat prázdnou pánev na tepelném zdroji, vyšších teplot (přes 350 °C) lze dosáhnout za několik málo minut. Nepřilnavé nádobí bychom tak nikdy neměli nechávat prázdné a/nebo bez dozoru na tepelném zdroji. Co se týče nádobí vybaveného technologií „Thermopoint“, prázdnou pánev můžeme nechat rozehřát až do chvíle, kdy se ukazatel Thermopoint zbarví ze zelené do červené. V tomto bodě bylo dosaženo ideální teploty pro vaření, můžeme vložit potraviny a snížit plamen, abychom ušetřili energie.

Lze odstranit skvrny, které se objeví na nepřilnavém povrchu po jeho přehřátí?

Přehřívání může mít vliv na nepřilnavé vlastnosti nádobí a nepřilnavost tak časem může zcela vymizet. Skvrny lze vyčistit neabrazivní polyuretanovou houbičkou. Pro odolnější skvrny můžete zkusit zahřát 240 ml destilovaného octa s 240 ml vody. Umyjte, opláchněte a osušte pánev.

Co je to PFOA?

V poslední době média věnovala spoustu pozornosti spojení mezi PFOA (kyselina perfluoroktanová) a nepřilnavým povrchem. Nepřilnavý povrch BALLARINI NEOBSAHUJE PFOA. PFOA je sloučenina v minulosti používaná jako přísada pro výrobu polytetrafluoretylenu (PTFE) v množství několika částic na milion (ppm). PFOA už se nějaký čas při zpracování surovin používaných pro výrobu nepřilnavých materiálů nepoužívá. Tato sloučenina tak není přítomna v nepřilnavém nádobí a výrobci plastů, kteří také vyrábí fluoropolymer, ji ve své výrobě přestali používat v roce 2010. Takže cíle úplné eliminace této sloučeniny ve výrobních procesech bylo dosaženo dokonce o pět let dřív, než bylo plánováno.

Obsahují produkty BALLARINI nanomateriály?

Ne, naše produkty neobsahují nanomateriály

Jaké jsou výhody nádobí s nepřilnavým povrchem?

Průzkum trhu ukázal, že 90 procent veškerého prodaného nádobí je s nepřilnavým povrchem. Nádobí s nepřilnavým povrchem je perfektní pro různá použití v kuchyni. Od smažení potravin, které se běžně rychle přichytí, jako jsou volská oka, palačinky nebo opečené brambory, nádobí je také skvělé pro přípravu jiných kulinářských specialit – zejména pokud vyžadují přípravu na malém množství tuku. Snadné mytí je další plusový bod, který činí z nádobí s nepřilnavým povrchem nepostradatelného pomocníka pro celou řadu kuchařů i šéfkuchařů.

Které nádobí mám použít pro různá jídla?

Obecně můžete použít jakýkoliv typ nádobí pro přípravu zeleniny, ryb, masa a těstovin. Samozřejmě různé hrnce a pánve mají různé tvary a své výhody, a tak jsou vhodnější pro některé pokrmy. Proto nabízíme širokou řadu nádobí pro obecné i speciální účely. 

Jaký je rozdíl mezi keramickým povrchem a standardním nepřilnavým povrchem PTFE?

Keramické povrchy oproti standardním PTFE povrchům obsahují jiné suroviny, díky kterým nádobí získává své nepřilnavé vlastnosti. Keramický povrch je smíšený povrch, který obsahuje jak organické, tak anorganické látky. Bázi standardního nepřilnavého materiálu PTFE tvoří fluoropolymery (uhlík a fluor). Kvalitní tradiční nepřilnavý povrch PTFE (ať už černý, světlý nebo Granitium) má mnohem delší životnost než keramický povrch.

Související a doporučené produkty