Před prvním použitím
- Před prvním použitím odstraňte veškeré cedulky a nálepky z vašeho nového hrnce nebo pánve a omyjte v ruce.
- Napusťte do nádobí trochu vody a přiveďte k varu.
- Vylijte vodu, nechte hrnec nebo pánev vychladnout a pečlivě osušte.
- Na závěr potřete nepřilnavý povrch trochou oleje nebo jiného tuku.
Tipy jak životnost nádobí prodloužit
- Používejte plotýnku, která odpovídá velikosti hrnce nebo dna pánve. Nepřehřívejte nádobí a připravujte vaše jídlo pouze na středním plamenu.
- Nezahřívejte vaše nádobí prázdné a nikdy ho nenechávejte na sporáku bez dozoru.
- Nikdy nepřipalujte tučná jídla.
- Než vaši pánev na smažení umyjete, nechte ji vždy zcela vychladnout.
- Vyhýbejte se činnostem, které by mohly poškrábat nebo poškodit nepřilnavý povrch. Nepoužívejte žádné kovové předměty ani náčiní s ostrými hranami a nekrájejte nožem potraviny přímo v nádobí, jinak hrozí, že vaše nádobí ztratí své funkční vlastnosti.
- Při použití nádobí na sklokeramické desce se snažte s nádobím pohybovat co nejméně.
- Nepřilnavé nádobí lze snadno umýt v ruce jemnou houbičkou s hladkým povrchem. Nikdy nepoužívejte silné a/nebo agresivní chemické čistící prostředky. Při mytí v myčce na nádobí doporučujeme nepoužívat žádné agresivní čistící prostředky, naopak doporučujeme použití programu ekologického mytí při nízké teplotě.
- Nádobí ukládejte na bezpečném místě a vyvarujte se poškrábání nepřilnavého povrchu. Tak se postaráte o dlouhou životnost nádobí. Doporučujeme použití ochranných prostředků pro pánve BALLARINI.
Použití oleje a tuků
Pánve s nepřilnavým povrchem BALLARINI jsou perfektní pro smažení na malém množství tuku. Nicméně existují rozumné důvody, proč je důležité používat alespoň malé množství tuku. Při opékání masa v horkém tuku se masové póry uzavírají rychleji a maso tak zůstává šťavnaté.
Navíc olej a máslo jsou důležitým nositelem chuti a jsou základním prvkem gurmánské kuchyně. Tuk také napomáhá k lepšímu rozložení lipofilních vitamínů A, D, E a K. Tyto důležité vitaminy může náš organismus vstřebat pouze po jejich rozložení.
Mytí a údržba vašich hrnců a pánví BALLARINI
Mytí v ruce
Doporučujeme nádobí vždy umývat v ruce. Před umytím nechte nádobí zcela vychladnout. Vždy používejte pouze jemnou houbičku a tekutý čistící prostředek. Nepoužívejte abrazivní čistící prostředky, drátěnou houbičku, prášek do myčky nádobí ani kuchyňský čistič. Doporučujeme po umytí potřít nepřilnavý povrch nádobí pár kapkami oleje.
Mytí v myčce nádobí
Pokud je to nezbytné, hrnce a pánve můžete mýt v myčce nádobí, ale přednostně byste je měli umývat v ruce. Nicméně nádobí vyrobené ze surového hliníku, z hliníku bez povrchové úpravy nebo z uhlíkové oceli není vhodné umývat v myčce nádobí vůbec.
Pro mytí v myčce nádobí doporučujeme používat tekutý čistící prostředek na nádobí a volit program s nízkou teplotou mytí. To napomůže ochraně vašich hrnců a pánví, ale také životního prostředí. Mytí v myčce nádobí neovlivňuje kvalitu nádobí, ale může způsobit ztrátu jeho barvy.
U nádobí bez vnější ochranné vrstvy se může urychlit proces oxidace, což také zanechá viditelné následky. Mějte na paměti, že mytí v myčce nádobí není šetrnou metodou mytí. Agresivní čistící prostředky mohou trvale poškodit vnější povrch nádobí a části vyrobené z hliníku bez povrchové úpravy. Nezapomínejte potřít nepřilnavý povrch vašeho nádobí olejem nebo jiným tukem alespoň po několika umytích v myčce nádobí.
Kuchyňské náčiní
- Doporučujeme používat dřevěné, silikonové nebo plastové kuchyňské náčiní. Obecně byste se měli vyhýbat použití špičatých nebo ostrých kuchyňských předmětů, protože mohou poškrábat nepřilnavý povrch.
- Před použitím kovového kuchyňského náčiní si prosím pečlivě přečtěte návod pro použití vašeho hrnce nebo vaší pánve.
- Některé kolekce například pánve Torino jsou odolné vůči použití kovového kuchyňského náčiní bez ostrých hran.
- Nikdy nepoužívejte ostré kuchyňské náčiní nebo nádobí s ostrými hranami a nikdy nekrájejte potraviny přímo v hrnci nebo pánvi. Při nedodržení tohoto pokynu hrozí zkrácení životnosti vašeho nádobí.
Thermopoint
Některé produkty BALLARINI například pánve z kolekce FERRARA jsou vybaveny technologií Thermopoint. Tzv. Termopod zobrazuje dosažení správné teploty pro vaření. Nikdy nenechávejte kovovou část rukojeti určenou pro zastavení tepelné vodivosti, na které se nachází Thermopoint, nad plamenem plynové plotýnky, na přímém slunečním světle nebo neonovém světle. Pro mytí této kovové části rukojeti s Thermopointem nikdy nepoužívejte drátěnou houbičku, silně abrazivní čistící prostředky, rozpouštědla ani chemické prostředky jako kyseliny a bělidla. Upozornění: Při zahřívání je nádobí horké už když Thermopoint ukazuje tmavě zelenou!
Chutné recepty připravované na pánvi
01. května 2022
Na pánvi 1: Risotto s chřestem a sýrem toma
12. ledna 2022