
Jednoduché a vynikající Ballarini recepty od Frankieho
Vaříme risotto v hluboké pánvi italského výrobce Ballarini
Charismatický sardinský kuchař Gianfranco “Frankie” Coizza, nadšenec do italské kuchyně, gastro konzultant a executive chef v The Finery a fantastický lektor v naší škole vaření Gourmet Academy, pro vás připravil recepty, které jsou úžasné svou chutí a senzačně jednoduché na přípravu. Obsahují ingredience typické pro italskou kuchyni, sezónní suroviny a tipy, které vám usnadní vaření. Nemusíte balit a cestovat do dálek, abyste se s námi mohli vydat na výlet po slunné Itálii. Sejdeme se v kuchyni!

Risotto s chrestem a sýrem toma
Naše povedomí o risottu v Cechách už dávno není o vzpomínkách na to školní rizoto z dlouhozrnné rýže s mraženou zeleninou. Dávno preci víme, že opravdové risotto má zrnko buclaté jak soudek vína a je krémové tak, že obejme celou vidlicku. A práve proto, že jsme si risotto tak oblíbili, skvelých receptu není nikdy dost. Tento recept od Frankieho je ze Sardínie. Pojdme varit!
Ingredience
- 730 ml zeleninového vývaru z cibule, mrkve a rapíkatého celeru
- 360 g rýže carnaroli
- 240 g zeleného chrestu
- 200 g sýra Tomino
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 80 g másla
Postup
Ohrejte pripravený zeleninový vývar. Nakrájejte chrest na malé špalícky, pouze špicky nechte celé, budeme je blanšírovat na záver.
Polovinu chrestu pridejte do zeleninového vývaru, druhou polovinu dejte stranou.
V hluboké nejlépe neprilnavé pánvi rozehrejte olivový olej, nasypte rýži a restujte pár minut, dokud není zrno „pruhledné“, postupne vlijte do pánve horký vývar a varte pod poklickou na mírném plameni cca 12 minut.
Vedle na nižší pánvi s neprilnavým povrchem rozpustte sýr Tomino se smetanou. V této fázi budte trpeliví, rozpouštejte pomalu na velmi mírné teplote.
Když je rýže skoro hotová, pridejte zbytek chrestu. Dejte ingrediencím trochu casu, aby propojily své chute. Stáhnete z plamene, pridejte máslo a nechte risotto 3 minuty odpocívat.
Servírujte s rozpušteným sýrem a blanšírovanými hlavickami chrestu.
Frankie doporucuje hlavicky chrestu do risotta správne „nainstalovat“ a vznikne málem skulptura. Jíme preci i ocima.
Náš tip: Na pravé italské risotto používejte rýži typu carnaroli, která má baculaté zrno. To po uvarení zustává uvnitr tvrdé a vysoký obsah škrobu vytvárí na povrchu typickou krémovost. Tato rýže pro svou absorpcní schopnost dokáže vstrebat ruzné chute i vune a dovolí vám v kuchyni experimentovat. Stací jen pár ingrediencí a vykouzlíte doma úžasné jídlo jako na dovolené.