Jak (si) připravit dobrou kávu

09. ledna 2023
Jak (si) připravit dobrou kávu
Chcete vědět v čem své oblíbené kávové nápoje podávat pro větší umocnění požitku z jejich chuti a vůně? 
Jak (si) připravit dobrou kávu

Jedno presso, prosím...

Začněme espressem, někdy u nás nazývaným piccolo. A nebojte se, nebudeme vás zkoušet z rozdílů mezi espressem a piccolem, případně vám vtloukat do hlavy, že právě piccolo neexistuje...Jak tento lidový název napovídá, jde o nápoj malého objemu (cca 30 ml). Obecně jde o silný kávový extrakt s pěnou na povrchu, vyráběný ze 7 gramů kávy, pod tlakem minimálně 9 barů. Patří do espresso šálku o objemu 60 – 90 ml.

Jen na doplnění dodáváme, že současné pojetí espressa profesionálními baristy doporučuje mírnou úpravu parametrů s tím, že gramáž mleté kávy na porci je 7,5-11 g a je možné měnit i teplotu vody i tlak... Obohatíte-li klasické espresso trochou mléčné pěny, získáte espresso macchiato. Moderní macchiato může být doplněno pěnou až po okraj šálku a ozdobeno tzv. late artem, může tedy vypadat jako miniaturní capuccino. Ristretto je velmi silné espresso, kdy stejnou dávku kávy zalijete menší dávkou vody (20 ml), pije se proto z velmi malých šálků.

Oproti tomu dvojitému espressu (doubleshot) říkáme doppio – připravuje se z dvojité dávky kávy a zhruba dvojnásobného množství vody (50-70ml), servírovat můžete v malém espresso šálku, avšak často se dopio servíruje i ve větších šálcích nebo sklenicích o objemu 100-150 ml.

Lungo

tzv. lungo šálcích (100-150 ml) nebo v šálku na cappuccino o objemu 150-180 ml. Espresso prodloužené horkou vodou, tedy lungo byste v domácích podmínkách měli podávat tak, že si ve větším šálku či hrnku připravíte espresso a teplou vodu k němu podáte zvlášť v konvičce nebo větší šálek naplníte 30-40 ml teplé vody a do ní dopustíte z kávovaru espresso.

Lungo nebo překapávaná káva jsou dobrým základem pro u nás oblíbené kávy zdobené šlehačkou, jako jspou například Vídeňská nebo Alžírská káva.

Tichý Američan v Itálii a cappuccino

Ještě větším zředěním, obvykle v poměru 1:5 ve prospěch vody pak dostanete cafe americano. Traduje se, že vzniklo za druhé světové války, když americkým vojákům v Itálii nechutnalo klasické silné espresso a nechávali si je doplnit horkou vodou.

U nás velmi oblíbené cappuccino patří do šálku stejného názvu o objemu kolem 150 – 180 ml. Jeho základem je espresso a teplé mléko. V žádném případě se nepodává se skořicí! Správné italské cappuccino tvoří ⅕ espressa, ⅖ našlehaného mléka a ⅖ horkého mléka. Káva se připravuje z plnotučného mléka, jehož teplota je 70 °C. Podle původní receptury by měla být na horkém mléce asi 2 cm vysoká hustá mléčná pěna.

Café latte a novinka z Nového Zélandu

Je libo něco většího? Až čtvrt litru může mít café latte, které se již stalo nedílnou součástí našich kaváren. Obvykle se podává v šálku s ouškem nebo bez, zato s větším objemem přes 250 ml. Je podobného složení jako cappuccino, ale ve srovnání s ním má mnohem více mléka a o to méně pěny. jedná se v podstatě o lungo s našlehanou mléčnou pěnou. Jeho oblíbenou variantou je latte macchiato. Nejdříve do sklenice nalejete napěněné mléko, půlminutku počkáte, než se na povrchu utvoří trošku pevnější vrstva a poté nalijete klasické espresso. Vzniknou nádherné tři úrovně nápoje a ty nejlépe vyniknou ve sklenici nebo skleněném hrníčku.

Velké hrnky Letters od Villeroy & Boch, vhodné na Flat white, Caffe latte nebo pořádný šálek čaje.

Velké hrnky Letters od Villeroy & Boch, vhodné na Flat white, Caffe latte nebo pořádný šálek čaje.

Flat white naproti tomu znamená více kávy a méně mléka. Do světa se rozšířil z Austrálie a Nového Zélandu. Nápoj se správně podává v alespoň 200 ml šálcích. Jeho základem je 21 g čerstvě namleté kávy, která se extrahuje 15 sekund a následně dolije teplým mlékem (cca 60 ml) s jemnou pěnou.

Filtrace – restart 2.0

Další ze způsobů přípravy kávy je poslední dobou stále populárnější filtrace. Nejedná se o žádnou převratnou novinku, takto připravovaná káva byla populární již v minulém století, zejména v Americe, a to díky ženě jménem Melitta Bentz a jejímu ve své době převratnému vynálezu – speciální nádobce ve tvaru trychtýře zvané dripper. Připravit si doma dobrou překapávanou kávu je dnes díky překapávačům o dost 

 jednodušší než v době Melitty. My vám můžeme nabídnout automatické překapávače kávy od dvou významných značek, KitchenAid a Smeg, které oba díky svým sofistikovaným funkcím umožňují například naprogramovat start a budit se tak nového dne vůní čerstvě připravené kávy či připravit si kávu tak, aby byla hotová jakmile očekávaná návštěva zazvoní u dveří...

Mohlo by vás také zajímat...

Mohlo by vás také zajímat...

Související a doporučené produkty