Španělská společnost Knolive Oils byla založena teprve v roce 2015 v městečku Priego de Córdoba, na úpatí přírodní parku Sierras Subbéticas. V čele firmy však stojí potomci již 6.generace rodiny Yévenes, která je svázaná s pěstováním oliv přes 160 let, od roku 1858. Sourozenci Alberto a Sara po několikaletých studiích v zahraničí založili novou značku Knolive, jejíž prémiové olivové oleje od roku 2016 pravidelně získávají ta nejvyšší ocenění v mezinárodních soutěžích, v sezóně 2017/2018 byl Knolive Epicure nejlepším olejem na světě.
Společnost své jedinečné Knolive oleje exportuje do 43 zemí. V největší a nejprestižnější světové soutěži NYIOOC, hodnotící kvalitu a chuť olivových olejů, se jejich vlajková loď Extra Virgin Oil Knolive Epicure i v roce 2023 stala držitelem zlaté medaile.
Prémiový olivový olej – opravdová přírodní medicína
Španělé doporučují dát si každé ráno lžíci toho nejlepšího za studena lisovaného oleje, který si můžete dovolit, jako prevenci pro zdraví. Léčivé účinky se totiž projeví až při dlouhodobém a zejména pravidelném užívání. Začlenit za studena lisovaný, tedy extra panenský olivový olej do své životasprávy, se vám několikanásobně vrátí.
Kvalitní olivový olej lisovaný za studena je jedním z tzv. zdravých tuků, které pomáhají řešit spoustu zdravotních problémů. Zejména olej z prvního lisování se vyznačuje vysokým podílem zdravých mononenasycených tuků (83 %) a silnými antioxidačními účinky, významně ovlivňuje náš celkový metabolismus a kardiovaskulární systém. Ochraňuje tak buňky lidského těla před stárnutím, a to zvenku i zevnitř, významně snižuje zánětlivé markery v krvi a také hladinu cholesterolu a podle posledních studií i krevní tlak. Odborné studie zkoumající přínos olivového oleje v rámci prevence rakoviny prokazují snížení rizika vzniku, zejména rakoviny prsu, dýchacích cest a jícnu, v menší míře i tlustého střeva a konečníku. Některé dále naznačují, že kyselina olejová, v panenských olivových olejích obsažená ve velkém množství, může ochránit mozek před degenerativním onemocněním. Extra panenský olivový olej blahodárně působí také na kvalitu vlasů a pokožky, zmenšuje riziko ledvinových kamenů a dokonce může pomoci při hubnutí.
Olej nejen na vaření
Tajemství vzniku Knolive Epicure
Stáří olivovníků ovlivňuje nejen aroma oleje ale i jeho antioxidační schopnosti. V oblasti Cordoba se nacházejí až 500 let staré olivové háje odrůd Picuda a Hojiblanca, ze kterých se prémiový olej Epicure výhradně za studena lisuje. Právě stáří stromů umožňuje, že oleje jsou aromatické i po roce. Vysoko položené háje neumožňují použití mechanizace, takže všechny plody se sklízejí ručně, což je ve svém důsledku dalším kamínkem do mozaiky výjimečnosti olejů Knolive. Sklízeny jsou pouze zelené plody, protože s postupem jejich zrání (červená až černá barva) se v nich snižuje obsah polyfenolů, tedy látek zodpovědných za schopnost olivového oleje chránit lidské buňky před oxidačním stresem a volnými radikály, které mohou přispět k rozvoji rakoviny. Polyfenoly jsou zodpovědné i za hořký ocásek oleje, což je to důležitá senzorická vlastnost kvalitních prémiových olivových olejů, kterým Epicure bezesporu je. Uměním pak ale je vytvořit takovou chuť, kde hořčiny nepřevažují.
Po prvním vylisování plodů za studena (čímž se zachová maximum obsažených vitamínů) a odstředění vody pak olivová "šťáva" leží 2–3 měsíce v sudech, kde do sebe natahuje "aroma zdraví", jak říká spolumajitelka firmy Sara. Olej Knolive Epicure, stáčený do neprůhledných zelenozlatých lahví, tak má světlounce zelenou barvu, způsobenou přirozeným chlorofylem, obsahuje 83 % nenasycených mastných kyselin, vitamín A, omega 3 mastné kyseliny a již zmíněné polyfenoly. Chuťově se vše snoubí v bohatém aroma s delikátní vůní a svěží ovocitou chutí se závěrečným tónem mandlí s dotyky bílého pepře.
Sídlo firmy Knolive Oils ve španělské provincii Córdoba, městečko Priego de Córdoba, v podhůří přírodního parku Sierras Subbética. Ve firmě je kladen velký důraz na ekologii nejen při pěstování, ale také v rámci zpracování. Před lisováním jsou olivy vypeckovány, rozemlety na pastu a ta je za studena lisována. Pecky se následně používají na topení.
Oleje Knolive nejenže dobyly španělský trh, ale 83% produkce jde na vývoz. V posledních pěti letech získaly více než 200 mezinárodních ocenění.
Vpravo 5. a 6. generace rodiny Yévenes, z nichž ti mladší jsou současní vedoucí představitelé firmy – Sara a Alberto.
V čem olej servírovat ke stolu?
K čemu používáte olivový olej Vy?
Vyzkoušejte
Zkuste prémiový olivový olej s čerstvě upečenou bagetkou nebo ciabattou. Jen tak. Na čerstvé nakrájené pečivo vždy jen nakápněte dvě tři kapky anebo si malé kousky můžete namáčet do oleje nalitého v mističce. Ostatně přesně tak se provádí degustace prémiových olejů...
Recept na přípravu domácího křupavého pečiva najdete na našem blogu, stejně tak jako formy na pečení italských ciabatt nebo francouzských mini bagetek.
Bude se hodit
Recepty pro inspiraci
05. září 2023
Svěží salátek s quinoou
21. prosince 2021