Tropické kokosové dortíky s rumovou polevou

20. července 2023
Tropické kokosové dortíky s rumovou polevou

Šumění moře, šplouchání vln, žhavý písek...Už se vidíte na pláži? Pokud máte dovolenou teprve před sebou, můžete se našimi mini dortíky na ni naladit a pokud již už máte za sebou, tak nostalgicky zavzpomínat. Díky přídavku rumu, kokosu a ananasu tropicky chutnající drobné pečivo si užijete i doma na zahradě nebo terase. 
Co k tomu budete potřebovat? Trochu času a kvalitní pečicí formu s drobnými tvary a pokud možno i exotickými motivy. My jsme recept postavili na formu od Nordic Ware Mořské motivy o objemu 1,5 cup, tedy cca 0,355 l, kterou naplníte zhruba 2x.


Doba přípravy: cca 45 minut včetně pečení + doba na vychladnutí
Počet porcí: 38–40

Tropické kokosové dortíky s rumovou polevou

Ingredience

  • hrnek hladké mouky
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla v pokojové teplotě
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/3 hrnku cukru krystal
  • 1/3 hrnku kokosového mléka
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce bílého rumu
  • 1 čajová lžička kokosového likéru (Malibu, Piňa Colada atp.)
  • 1 čajová lžička tekuté vanilky (vanilkového extraktu)
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka jedlé sody
  • špetka soli

Na polevu:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2,5 polévkové lžíce ananasové šťávy s dužninou
  • 1 čajová lžička bílého rumu

Co budete potřebovat

Postup

1. Rozehřejte troubu na 170–180 °C. Na menší plech rozprostřete kokos a v rozehřáté troubě nechejte zezlátnout. Bude to trvat 5-10 minut, kokos cca 2x špachtlí promíchejte. Po vychladnutí nalámejte spečené plošky pomocí vařečky nebo dřevěné lžíce na drobnější kousky.
2.  V kuchyňském robotu nebo pomocí ručního šlehače vyšlehejte rozpuštěné máslo s oběma cukry do pěny, pak přidejte vejce, kokosové mléko a další tekuté přísady a vyšlehejte opět do pěny.
3. Ve středně velké míse smíchejte všechny sypké přísady společně s vychladlými kousky kokosu a následně postupně vsypte do mísy robotu k tekutým přísadám. Vždy dobře promíchejte, pokud pracujete ručně, jinak toto provádějte během chodu robota na nízké otáčky. Po základním promíchání v robotu pak použijte stěrku a dobře seškrábejte stěny pracovní mísy.
4. Pečicí formu pomocí štětce dobře vymažte a vysypte kokosem anebo použijte speciální přípravek na vymazání (a pak již formu nevysypávejte!).
5. Těsto vlijte jen do cca poloviny výšky jednotlivých formiček, nakonec vždy uhlaďte malou stěrkou, špachtlí nebo cukrářským nožem a nakonec ještě jemně formou poklepejte, čímž odstraníte zbylé vzduchové bublinky v těstě.
6. Pečte stále v rozpálené troubě na 180 °C 10–12 minut, nebo dokud nezezlátnou okraje s střed dortíků je pevný na dotek. Můžete také udělat test špejlí
(bude-li po vpichu suchá, máte upečeno).
7. Po vyjmutí z trouby postavte celý plát s formičkami na chladicí mřížku a po cca 5 minutách na mřížku vyklopte hotové dortíky, které nechejte zcela vychladnout. Formu šetrně a ručně vymyjte, vytřete do sucha a opět vysypte nebo použijte sprej na pečení a opakujte se zbylým těstem.
8. Polevu si připravujte až když první várka chladne a zbytek báboviček se dopéká v troubě. Do misky prosajte moučkový cukr, přidejte rum a ananasovou šťávu a metličkou vymíchejte dohladka. Až dortíky vychladnou, některé z nich ponořte do poloviny do polevy, položte zpět na mřížku, kterou podložte plechem kvůli odkapávání a nechejte ztuhnout.

Malé bábovičky z formy Nordic ware Mořské motivy
Pečicí kovová forma Nordic Ware Letní mořské motivy

Naše tipy

  • Nesete upečené dortíky na party či piknik nebo někam na návštěvu? Pak by se vám mohly hodit tácy na s poklopem, které poslouží nejen pro přenos ale i pro vystavení.
  • Pro výrobu kokosových dortíků můžete využít jakoukoliv formu s drobnými tvary, jen musíte počítat s příslušným objemem těsta.
  • Nejste milovníkem sladkých chutí? Drobné tvary se hodí i pro slané pečiv, můžete vyzkoušet například recept Pepy Maršálka na sýrové muffinky.

Co by se vám mohlo hodit