Oblíbený štědrovečerní dezert? Jednoznačně plný talíř doma upečeného cukroví. Které je vaše nejoblíbenější? My nedáme dopustit na tradiční linecké s kvalitní marmeládou, posypané jemnou vrstvou moučkového cukru.
Obtížnost: lehká
Doba přípravy: 1 hodina
Ingredience
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
- 210 g másla
- 3 žloutky
- 60 g třtinového cukru
- ¾ čajové lžičky bourbon vanilkové pasty
- kůra z půlky citronu
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Smíchejte obě mouky s cukrem a následně do směsi přidejte změklé máslo, žloutky, vanilkovou pastu a nastrouhanou kůru z půlky citronu. Zpracujte do kompaktního těsta, zabalte do potravinové folie a nechte alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.
- Připravené těsto rozválejte na pomoučeném válu a vykrojte do požadovaných tvarů.
- Pečte na horkovzdušný program při 160 stupních zhruba 10 min.
- Nechte vychladnout. Jedno z koleček vždy pomažte marmeládou a slepujte s druhým.
- Na závěr jemně posypte za pomoci cukřenky moučkovým cukrem.
Další vánoční inspirace
20. listopadu 2023
Štědrovečerní moučník po francouzsku. Vánoční roláda s krémem
04. prosince 2023
Jak na originální vánoční tabuli? Nebojte se experimentovat!
21. listopadu 2023