
Oslaďte si nadcházející vánoční čas něčím speciálním. Připravte si zdobenou roládu, která nesmí chybět žádnému Francouzi na štědrovečerním stole. Tento dezert je inspirovaný keltskou tradicí pálení ohňů o zimním slunovratu. Roláda plná kakaa totiž hnědou barvou a tvarem připomíná dřevěné polínko. Odlehčenou variantu plnou bílkovin si pro vás připravil Tomáš Plíšek alias Kluk v zástěře.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 8
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 8

Ingredience
Těsto
- 5 vajec
- 40 g třtinového cukru
- 40 g špaldové mouky
- ½ lžičky skořice
- 18 g kvalitního kakaa
Tvarohový krém
- 250 g tvaroh v kostce
- 65 g ricotty
- 150 g skyru
- 15 g kvalitního kakaa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 pomeranč v bio kvalitě
Na ozdobu
- plátky mandlí
- ovoce dle chuti
- větvičky rozmarýnu
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Vejce v pokojové teplotě si rozdělte na žloutky a bílky zvlášť.
- Z bílků vyšlehejte sníh.
- Mouku smíchejte s kakaem a skořicí. Žloutky vyšlehejte s cukrem a postupně zašlehávejte směs mouky a koření. Na závěr přidejte sníh z bílků a jemně zpracujte do kompaktního těsta.
- Dejte na větší plech vyložený pečícím papírem a pečte při 160 stupních na horký vzduch asi 10 min.
- Hned po vytažení z trouby těsto sundejte z plechu a zamotejte po jeho delší hraně přes pečící papír do ruličky a nechte vychladnout. Po vychladnutí odkrojte nevzhledné okraje. Nevyhazujte je, rozdrobené je můžete použít na konci na zdobení rolády.
- Z pomeranče si nastrouhejte kůru najemno a vymačkejte pomerančovou šťávu. Všechny ingredience na krém dejte do velké mísy a společně vyšlehejte do krému (pokud se vám zdá krém příliš hustý, můžete dle potřeby přidat mléko nebo vodu). Připravené těsto rozmotejte a namažte krém po celé délce a následně znovu srolujte. Částí krému potřete i vnější stranu.
- Ozdobte rozdrobeným zbytkem těsta, ovocem, mandlovými plátky a klidně i větvičkami rozmarýnu.
- Nechte ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.