Štědrovečerní moučník po francouzsku. Vánoční roláda s krémem

20. listopadu 2023
Štědrovečerní moučník po francouzsku. Vánoční roláda s krémem
Oslaďte si nadcházející vánoční čas něčím speciálním. Připravte si zdobenou roládu, která nesmí chybět žádnému Francouzi na štědrovečerním stole. Tento dezert je inspirovaný keltskou tradicí pálení ohňů o zimním slunovratu. Roláda plná kakaa totiž hnědou barvou a tvarem připomíná dřevěné polínko. Odlehčenou variantu plnou bílkovin si pro vás připravil Tomáš Plíšek alias Kluk v zástěře.

Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 8

 
Štědrovečerní moučník po francouzsku. Vánoční roláda s krémem

Ingredience

Těsto

  • 5 vajec
  • 40 g třtinového cukru
  • 40 g špaldové mouky
  • ½  lžičky skořice
  • 18 g kvalitního kakaa

Tvarohový krém

  • 250 g tvaroh v kostce
  • 65 g ricotty
  • 150 g skyru
  • 15 g kvalitního kakaa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 pomeranč v bio kvalitě

Na ozdobu

  • plátky mandlí
  • ovoce dle chuti
  • větvičky rozmarýnu

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Vejce v pokojové teplotě si rozdělte na žloutky a bílky zvlášť.
  2. Z bílků vyšlehejte sníh.
  3. Mouku smíchejte s kakaem a skořicí. Žloutky vyšlehejte s cukrem a postupně zašlehávejte směs mouky a koření. Na závěr přidejte sníh z bílků a jemně zpracujte do kompaktního těsta.
  4. Dejte na větší plech vyložený pečícím papírem a pečte při 160 stupních na horký vzduch asi 10 min.
  5. Hned po vytažení z trouby těsto sundejte z plechu a zamotejte po jeho delší hraně přes pečící papír do ruličky a nechte vychladnout. Po vychladnutí odkrojte nevzhledné okraje. Nevyhazujte je, rozdrobené je můžete použít na konci na zdobení rolády.
  6. Z pomeranče si nastrouhejte kůru najemno a vymačkejte pomerančovou šťávu. Všechny ingredience na krém dejte do velké mísy a společně vyšlehejte do krému (pokud se vám zdá krém příliš hustý, můžete dle potřeby přidat mléko nebo vodu). Připravené těsto rozmotejte a namažte krém po celé délce a následně znovu srolujte. Částí krému potřete i vnější stranu.
  7. Ozdobte rozdrobeným zbytkem těsta, ovocem, mandlovými plátky a klidně i větvičkami rozmarýnu.
  8. Nechte ztuhnout v lednici, ideálně přes noc.