Vánoční oříškové kuličky italského střihu voní po mandlích a hřebíčku. Vyzkoušejte jednoduchý recept Josefa Maršálka na vánoční cukroví, tentokrát nenáročný na čas i vlastní výrobu.
Počet kusů: dle velikosti kuliček cca 15-25
Doba přípravy: cca 20-25 minut
Ingredience
Sněhová hmota:
- 50 g bílky
- 60 g cukr krupice
- 100 g cukr moučka
- 160 g jemně mleté lískové oříšky
- 10 g rum
- 1 limetka-kůra
- 2 g sůl
- 2 g mletý hřebíček
Na dokončení:
- 50 g cukr moučka
- 50 g plátky mandlí
Postup
- V míse smíchejte bílky se solí a začněte šlehat, po napěnění přidávejte postupně cukr krupici a vyšlehejte do pevného sněhu.
- Poté opatrně zamíchejte všechny zbylé ingredience a míchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu. Tu nechte v pokojové teplotě asi 10 min. odpočinout.
- Lžičkou namočenou ve studené vodě odebírejte malé kousky a v mokrých dlaních utvořte kuličky, které obalte v mandlových lupínkách.
- Takto připravené kousky dávejte na plech s pečícím papírem, vždy kousek dál od sebe.
- Před pečením je ještě pocukrujte zbylým moučkovým cukrem a pečte pomalu ve vyhřáté troubě při 150°C asi 20-25 min., jen dokud lehce nezrůžoví.
- Nechte je na mřížce vychladnout a poté uložte do vzduchotěsné dózy na chladném a suchém místě.
- Amaretti zůstávají po upečení vláčné.
Další vánoční cukroví Josefa Maršálka
09. prosince 2024 Josef Maršálek
Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka
Co by vás mohlo zajímat o pečení
25. listopadu 2024
Pomocníci k vánočnímu pečení
13. listopadu 2024