
Upečte si během adventu vláčné a voňavé perníkové kuličky s pomerančem, badyánem a sněhobílou polevou. Iluze sněhových koulí bude dokonalá, protože vám téměř roztají v puse.
Josef Maršálek, fenomenální cukrář a také lektor naší Gourmet Academy představuje recept na ruské vánoční perníčky, pryaniki, které díky bílkové polevě nejen připomínají sněhové koule, ale zůstanou díky ní i dlouho čerstvé a vláčné. Těsto si musíte nechat odležet (nejlépe přes noc), ale jinak je recept opravdu jednoduchý a navíc můžete do přípravy zapojit bez problémů i děti. Tak neváhejte vyzkoušet a podělit se s námi alespoň obrazně o výsledek.
Celková doba přípravy: cca 70 minut + doba na odležení
Doba pečení: 20–25 minut
Stupeň obtížnosti: 1
Počet kusů: cca 40

Ingredience
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 125 g cukru moučka
- kůra z 1 pomeranče
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 100 g vajec
- 60 g změklého másla
- 60 g medu
- 50 g žitné mouky
- 6 g jedlé sody
- 5 g mleté skořice
- 5 g mletého hřebíčku
- 3 g mletého badyánu
- 2 g soli
na polevu:
- 200 g cukru moučka
- 75 g bílků (2 vejce)
Postup
1. Vejce, med a cukr vyšlehejte ve vodní lázni do pevné pěny.
2. Pak přidejte všechny zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Pomocí robota vám to půjde samozřejmě lépe, ale zvládnete to i v ruce.
3. Vypracované těsto dejte přes noc odpočinou do lednice, zabalené do fólie.
4. Druhý den z těsta vykrájejte dílky, každý o hmotnosti cca 20 g, a vytvořte z nich malé koule.
5. Kouličky dejte na plech s pečicím papírem, vždy kousek dál od sebe. Pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C, asi 20-25 minut, dozlatova.
6. Bílky s cukrem dobře vymíchejte dohladka, nešlehejte. Vychladlé perníčky pak namáčejte pomocí vidličky a nechejte okapat na mřížce.
7. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ale až po úplném zatuhnutí polevy.
Zajímá vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Podívejte se. A pokud jste fandy jeho sladkých kreací, tak na našem blogu naleznete další jeho recepty na slavnostní dobroty, vhodné ke svátečnímu stolu.
Vyzkoušejte naprosto dokonalý sváteční dort s čerstvým ovocem, vánoční máslové kuličky s rumovou polevou nebo lehounké vánoční laskonky či sváteční vánoční štolu.