Upečte si během adventu vláčné a voňavé perníkové kuličky s pomerančem, badyánem a sněhobílou polevou. Iluze sněhových koulí bude dokonalá, protože vám téměř roztají v puse.
Josef Maršálek, fenomenální cukrář a také lektor naší Gourmet Academy představuje recept na ruské vánoční perníčky, pryaniki, které díky bílkové polevě nejen připomínají sněhové koule, ale zůstanou díky ní i dlouho čerstvé a vláčné. Těsto si musíte nechat odležet (nejlépe přes noc), ale jinak je recept opravdu jednoduchý a navíc můžete do přípravy zapojit bez problémů i děti. Tak neváhejte vyzkoušet a podělit se s námi alespoň obrazně o výsledek.
Celková doba přípravy: cca 70 minut + doba na odležení
Doba pečení: 20–25 minut
Stupeň obtížnosti: 1
Počet kusů: cca 40
Ingredience
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 125 g cukru moučka
- kůra z 1 pomeranče
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 100 g vajec
- 60 g změklého másla
- 60 g medu
- 50 g žitné mouky
- 6 g jedlé sody
- 5 g mleté skořice
- 5 g mletého hřebíčku
- 3 g mletého badyánu
- 2 g soli
na polevu:
- 200 g cukru moučka
- 75 g bílků (2 vejce)
Postup
1. Vejce, med a cukr vyšlehejte ve vodní lázni do pevné pěny.
2. Pak přidejte všechny zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Pomocí robota vám to půjde samozřejmě lépe, ale zvládnete to i v ruce.
3. Vypracované těsto dejte přes noc odpočinou do lednice, zabalené do fólie.
4. Druhý den z těsta vykrájejte dílky, každý o hmotnosti cca 20 g, a vytvořte z nich malé koule.
5. Kouličky dejte na plech s pečicím papírem, vždy kousek dál od sebe. Pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C, asi 20-25 minut, dozlatova.
6. Bílky s cukrem dobře vymíchejte dohladka, nešlehejte. Vychladlé perníčky pak namáčejte pomocí vidličky a nechejte okapat na mřížce.
7. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ale až po úplném zatuhnutí polevy.
Zajímá vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Podívejte se. A pokud jste fandy jeho sladkých kreací, tak na našem blogu naleznete další jeho recepty na slavnostní dobroty, vhodné ke svátečnímu stolu.
Vyzkoušejte naprosto dokonalý sváteční dort s čerstvým ovocem, vánoční máslové kuličky s rumovou polevou nebo lehounké vánoční laskonky či sváteční vánoční štolu.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
05. února 2024 Josef Maršálek
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
12. února 2024 Josef Maršálek
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek
Velikonoční zajíc Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek
Sváteční dort s čerstvým ovocem podle Josefa Maršálka
03. února 2023 Josef Maršálek
Valentýnské bezé Josefa Maršálka
09. prosince 2024 Josef Maršálek