Čokoládovo-kávový dort, zdobený čerstvým ovocem, jako skvělá inspirace pro slavnostní příležitosti, podle mága cukrářského řemesla Pepy Maršálka. Vypadá exkluzivně, ale je to jen "obyčejný" korpus fantasticky dozdobený. Takže se nebojte a vzhůru do toho, fantazii se meze nekladou!
Celková doba přípravy: 2 hodiny
Pečení: 40-45 minut
Chladnutí, tuhnutí: cca 30 + 20 minut
1 kus, dortová forma o průměru 24 cm
Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize a také lektor naší Gourmet Academy, se s vámi tentokrát podělí o recept na sexy dort, který udělá radost zejména milovníkům kávy. Oslava Prvního máje, který je slovy básníka lásky čas, je vskutku dobrou příležitostí recept hned vyzkoušet, ale nemusíte se stydět předložit ho při jakékoli jiné slavnostní chvíli.
Ingredience
těsto:
- 6 ks vejce
- 250 g cukr krupice nebo písek
- 200 g hladká mouka
- 100 g rozpuštěné máslo
- 50 g kakao
- 100 ml uvařená káva
- 1 prášek do pečiva
- 1 g soli
náplň:
- 600 g hořká čokoláda
- 300 g máslo
- 250 ml uvařená káva
- 2 g sůl
na dokončení a zdobení:
- čerstvé kumquáty a maliny
- čerstvé bylinky (polníček, medunka, máta atp)
- sekané pistácie nebo jiné ořechy
- třpytky, zlato
Postup
1. Vejce se solí a cukrem vyšlehejte do husté pěny.
2. Pak opatrně vmíchejte předem rozpuštěné máslo a kávu.
3. Jakmile dostanete hladkou konzistenci, postupně přidávejte ostatní zbylé suroviny na korpus – mouku, prášek do pečiva a kakao metličkou pečlivě zašlehejte do směsi.
4. Vyložte formu pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 170°C péci na cca 40–45 minut.
5. Během pečení si připravte náplň. Vařící kávu nalejte na rozlámanou čokoládu, přidejte sůl a ruční metlou rozmíchejte dohladka. Postupně přidávejte na kostky nakrájené máslo a pokračujte ve šlehání. Hmota musí být pevná a lesklá.
6. Po uplynutí doby podle zkušeností se svou troubou vyzkoušejte špejlí, zda je korpus upečený (vytáhnete-li ji suchou, korpus je hotov). Chladnout jej dejte na mřížku.
7. Po vychladnutí (cca 30 minut) jej dvakrát prořízněte, každý plát potřete vždy jednou třetinou náplně a poklaďte malinami. A takto na sebe navrstvěte všechny 3 části korpusu.
8. Strany i povrch dortu zamázněte zbylým krémem a dozdobte podle chuti čerstvým ovocem, bylinkami, oříšky, třpytkami a zlatem.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
27. prosince 2021 Josef Maršálek
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
27. prosince 2021 Josef Maršálek
Velikonoční zajíc Josefa Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
27. prosince 2021 Josef Maršálek
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
20. prosince 2021 Josef Maršálek
Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka
14. ledna 2022 Josef Maršálek