Podzim, podzim přichází. A aby nám nenadělal nesnází, trochu si ho přisladíme...
Podzimní dort s čokoládovou ganache, zdobený mini marshmallows
Celková doba přípravy: cca 120 minut, z toho pečení 45–50 minut, uležení krému: 8 hodin
uležení hotového dortu: 60 minut
1 kus, suroviny odpovídají dortové formě o průměru 20/22 cm a tedy 10–12 porcím
Upečte si s námi netradiční dort cukrářského mága Josefa Maršálka, s mléčnou čokoládou, skořicí a muškátovým oříškem, který vás zahřeje i nabije tolik potřebnou energií.
Ingredience
korpus:
- 340 g cukr krupice
- 270 g dýňové pyré
- 270 g hladká mouka
- 120 g olej
- 100 g podmáslí
- 5 g skořice mletá
- 5 g jedlá soda
- 3 g sůl
- 2 g muškátový oříšek mletý
- 2 vejce velikost M
čokoládová náplň (ganache):
- 200 g mléčná čokoláda
- 100 g smetana ke šlehání 33%
- 2 g mořská sůl
na dokončení a zdobení:
- 500 g smetana ke šlehání 33%
- 100 g mini marshmallows
- kakao na posypání
Související a doporučené produkty
Postup
1. Nejprve rozmixujte dohladka upečenou dýni (hokkaido, máslovou nebo špagetovou) a vytvořte pyré. Pak do nádoby stolního mixeru přidejte olej, podmáslí a vejce a vše rozmixujte dohladka. Skvěle poslouží i tyčový mixér.
2. V další míse nejprve smíchejte všechny ostatní ingredience a pakk k nim přidejte tekutou směs s dýní.
3. Ruční metlou vymíchejte do hladké hmoty, která po skořici dostane světle hnědou barvu. Tekuté těsto nalejte do papírem vyložené dortové formy.
4. Pečte při 160 °C velmi pomalu cca 45 až 50 min. Před vytažením zkuste špejlí, zda je dort uvnitř propečený. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce a poté opatrně vyjměte z formy a uložte stranou.
5. Během pečení si připravte čokoládovou náplň (ganache). Na ganache svařte smetanu se solí a ještě horkou nalijte na rozlámanou mléčnou čokoládu v míse kuchyňského robota, máte-li jej k dispozici.
6. Pokud jej nemáte, použijte jakoukoli nádobu, kde následně budete moci pracovat se šlehačem nebo tyčovým mixérem se šlehacím nástavcem. Směs nechejte 2–3 minut povolit a následně důkladně promíchejte pomocí robota nebo ponorného mixéru.
7. Hmotu nechejte v lednici 6–8 hodin uzrát. K vychlazené ganache přidejte 500 ml šlehačky (smetany ke šlehání min. 33%) a pomalu vyšlehejte do pevného krému.
8. Korpus dvakrát prořízněte a naplňte připravenou ganache.
9. Povrch pak hustě posypte mini marshmallows a ještě zasypejte kakaem. Před vlastním podáváním nechte alespoň 1 hod. proležet v lednici. Pak nakrájete na porce a servírujte. Dozdobit můžete ještě dýňovými semínky.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
28. prosince 2021 Josef Maršálek
Sváteční dort s čerstvým ovocem podle Josefa Maršálka
09. prosince 2022 Josef Maršálek
Empanandy s nivou a pekany
10. října 2022 Josef Maršálek