Vyzkoušejte s námi upéct koláč v klasických barvách podzimu tak, jak jej připravuje experimentátor a pokušitel, podle kterého peče celé Česko. Usměvavý Josef Maršálek využil sladké brambory – batáty úplně jinak, než byste čekali a jeho páj je vlastně takový vymazlený dort pro dokonalou oslavu podzimu...
Batátový páj opitý rumem
Celková doba přípravy: cca 90 minut, z toho doba pečení: cca 2 x 25 min.
Suroviny odpovídají koláčové formě o průměru 26-28 cm a tedy 12–14 porcím
Ingredience
Křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 145 g másla
- 50 g studené vody
- 30 g cukru krupice
- 3 g soli
Náplň:
- 2 vejce velikosti M
- 3 žloutky z vejce o velikosti M
- 400 g kondenzovaného slazeného mléka
- 400 g uvařených batátů
- 10 g kukuřičného škrobu
- 40 g rumu
- 5 g mleté skořice
- 5 g mletého zázvoru
- 2 g muškátového oříšku
- 1 g soli
Sníh:
- 100 g bílku
- 120 g cukr krupice
- 10 g kukuřičného škrobu
Na dokončení:
- gelové či práškové barvy rozpustné v tucích
Stačí jen pár základních surovin
Naše tipy:
Rychlejší těsto na přípravu snad ani nenajdete. Při spojování ingrediencí k sobě a vypracovávání těsta je nutné hlavně pracovat rychle.
Rychlost je dokonce důležitým předpokladem pro to, aby se vám těsto povedlo. Na křehké těsto potřebujete jen tři základní suroviny – hladkou mouku, máslo a trochu ledové vody.
Pak už stačí jen špetka soli na zvýraznění chuti a cukr. Vše vložit do mísy a vypracovat těsto, které pak necháte na chvíli odpočinout v lednici.
Postup
1. Na vypracování křehkého těsta smíchejte v míse nebo v kuchyňském robotu mouku, cukr a špetku soli. Poté přidejte nakrájené studené máslo, které klidně můžete dát předem na chvíli do mrazáku a vytvořte základ pro drobenku.
2. Poté přidejte ledovou vodu a velmi rychle a krátce zamíchejte.
3. Hotové těsto zpracujte na kouli, zabalte ji do fólie a dejte chladit do lednice.
4. Na pomoučené ploše rozválejte těsto na asi 3 mm tenký plát do tvaru kruhu, který pomocí válečku pak přeneste do olejem vymazané koláčové formy o průměru 26 cm a pořádně jej do ní vmáčkněte až k okrajům.
5. Dno propíchejte na několik místech vidličkou, aby se při pečení netvořily vzduchové bublinky.
6. Těsto ve formě dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160°C A pečte asi 25 až 30 min.
Náš tip: Můžete přidat i pár suchých nebo keramických fazolí. To zabrání tomu, aby se korpus nezhroutil nebo nevyboulil.
7. Zbylé těsto odřízněte ostrým nožem a poté obarvěte na 3 až 4 odstíny podzimních barev. Tyto kousky těsta uložte do lednice nejméně na hodinu odpočinout.
8. Mezitím vložte do stolního mixéru všechny ingredience na náplň a vymixujte dohladka. Skvěle poslouží také tyčový mixér.
9. Hladkou tekutou náplň nalejte na předem předpečený korpus, snížte teplotu na 150°C a pečte asi 20 až 25 minut do zatuhnutí. Koláč vyjměte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.
10. Obarvené těsto vyválejte a pomocí ozdobných vykrajovátek vytvořte lístky, které dejte péci do vyhřáté trouby na 160°C asi 20 minut (aby neztratily barvu).
11. Na sněhovou pokrývku smíchejte bílky, cukr a škrob a vyšlehejte do pevného sněhu, kterým naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou trubičkou a po obvodu celého koláče nastříkejte pusinky.
12. Takto nazdobený koláč dejte krátce zapéct pod gril, do zahnědnutí sněhové pokrývky.
13. Zapečený koláč vyjměte a před podáváním jej ozdobte upečenými lístky, které jste si připravili pomocí vykrajovátek ze zbytků obarveného těsta.
Další podzimní recepty Josefa Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek