
Dobrá zpáva: ořechy už dozrávají, vlašáky začínají padat! Pecky plodů ořešáku, nám známé jako vlašské ořechy jsou pochutinou, kterou využijete nejen při vánočním pečení. Svou nezaměnitelnou chutí dokáží ozvláštnit sladké i slané pomazánky, dezerty i chléb. A navíc jsou i zdravé...Receptů, které s nimi pracují je mnoho, vyzkoušejte jeden z těch nových od známého cukrářského mága.
Ořechový kynutý závin s cukrovou krustou
Celková doba přípravy: cca 3,5 hodiny, z toho pečení 30–35 minut, celková doba kynutí: 2,5 hodiny
1 kus, suroviny odpovídají obdélníkové formě 15 x 36 cm

Věděli jste, že vlašské ořechy patří mezi top 10 antioxidačních potravin? Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, mimo jiné zvyšují i aktivitu mozku, protože jsou bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, jód, selen a vitamíny skupiny B, zlepšují metabolismus a podporují snížení hladiny tzv. špatného cholesterolu. Můžete je mlsat jen tak samotné anebo si zkuste s námi připravit jeden z oblíbených moučníků cukráře Josefa Maršálka. Náš tip pro to, aby se vám kynutí povedlo zní: dbejte na to, aby všechny suroviny na těsto měly stejnou, a to pokojovou teplotu.
Ingredience
těsto:
- 300 g špaldová mouka hladká
- 150 g plnotučné mléko
- 60 g máslo
- 50 g cukr krupice
- 10 g droždí
- 4 g sůl
- 1 vejce velikost M
ořechová náplň:
- 225 g strouhané vlašské ořechy
- 200 g bílý jogurt
- 50 g rozinky
- 40 g cukr krupice
- 3 g mletá skořice
- 2 g sůl
- 1 bio citron- kůra
na dokončení:
- 1 žloutek
- 20 g mléko
- 40 g směs cukru krupice a moučka
Postup
2. Do takto připraveného omládku přidejte vejce a sůl a opět lehce promíchejte aby se všechny ingredience dobře spojily.
3. Přidejte změklé, na kousky nakrájené máslo a pomocí vařečky vytvořte hladké a elasticky pevné těsto.
4. Hladké těsto v míse zakryjte utěrkou e nechejte 1 hodinu v pokojové teplotě kynout do cca dvojnásobného objemu.
6. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál. Rozválejte pomocí válečku obdélník o velikosti cca 30 x 25 cm. Po celé ploše jej pečlivě potřete připravenou náplní a pak stočte do tvaru rolády.Emile Henry, obdélníková koláčová forma, calanque modrá
7. Závin přeneste do olejem dobře vymazané koláčové formy, potřete jej vodou a v pokojové teplotě nechejte opět kynout do dvou a půl násobného objemu, cca 1 hodinu.Emile Henry, obdélníková koláčová forma, calanque modrá
8. Po vykynutí jej potřete směsí dobře rozmíchaného žloutku s mlékem a pomocí sítka bohatě pocukrujte. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 30 – 35 minut. Emile Henry, obdélníková koláčová forma, calanque modrá