Dobrá zpáva: ořechy už dozrávají, vlašáky začínají padat! Pecky plodů ořešáku, nám známé jako vlašské ořechy jsou pochutinou, kterou využijete nejen při vánočním pečení. Svou nezaměnitelnou chutí dokáží ozvláštnit sladké i slané pomazánky, dezerty i chléb. A navíc jsou i zdravé...Receptů, které s nimi pracují je mnoho, vyzkoušejte jeden z těch nových od známého cukrářského mága.
Ořechový kynutý závin s cukrovou krustou
Celková doba přípravy: cca 3,5 hodiny, z toho pečení 30–35 minut, celková doba kynutí: 2,5 hodiny
1 kus, suroviny odpovídají obdélníkové formě 15 x 36 cm
Věděli jste, že vlašské ořechy patří mezi top 10 antioxidačních potravin? Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, mimo jiné zvyšují i aktivitu mozku, protože jsou bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, jód, selen a vitamíny skupiny B, zlepšují metabolismus a podporují snížení hladiny tzv. špatného cholesterolu. Můžete je mlsat jen tak samotné anebo si zkuste s námi připravit jeden z oblíbených moučníků cukráře Josefa Maršálka. Náš tip pro to, aby se vám kynutí povedlo zní: dbejte na to, aby všechny suroviny na těsto měly stejnou, a to pokojovou teplotu.
Ingredience
těsto:
- 300 g špaldová mouka hladká
- 150 g plnotučné mléko
- 60 g máslo
- 50 g cukr krupice
- 10 g droždí
- 4 g sůl
- 1 vejce velikost M
ořechová náplň:
- 225 g strouhané vlašské ořechy
- 200 g bílý jogurt
- 50 g rozinky
- 40 g cukr krupice
- 3 g mletá skořice
- 2 g sůl
- 1 bio citron- kůra
na dokončení:
- 1 žloutek
- 20 g mléko
- 40 g směs cukru krupice a moučka
Postup
2. Do takto připraveného omládku přidejte vejce a sůl a opět lehce promíchejte aby se všechny ingredience dobře spojily.
3. Přidejte změklé, na kousky nakrájené máslo a pomocí vařečky vytvořte hladké a elasticky pevné těsto.
4. Hladké těsto v míse zakryjte utěrkou e nechejte 1 hodinu v pokojové teplotě kynout do cca dvojnásobného objemu.
6. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál. Rozválejte pomocí válečku obdélník o velikosti cca 30 x 25 cm. Po celé ploše jej pečlivě potřete připravenou náplní a pak stočte do tvaru rolády.
7. Závin přeneste do olejem dobře vymazané koláčové formy, potřete jej vodou a v pokojové teplotě nechejte opět kynout do dvou a půl násobného objemu, cca 1 hodinu.
8. Po vykynutí jej potřete směsí dobře rozmíchaného žloutku s mlékem a pomocí sítka bohatě pocukrujte. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 30 – 35 minut.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
05. února 2024 Josef Maršálek
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
17. listopadu 2022 Josef Maršálek
Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek