Oblíbené vánoční cukroví cukráře Pepy Maršálka. Pekany, pistácie a rum – no řekněte sami, nezní to báječně? Upečte si letos novinku, netradičně zdobenou a voňavou, která se na vánočním stole bude opravdu vyjímat.
Počet kusů: 40
Doba přípravy: cca 60 minut
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 230 g měkkého másla
- 130 g cukru moučka
- 50 g sekaných pekanových ořechů
- 50 g sekaných pistácií
- 30 g kukuřičného škrobu
- 20 g vanilkového cukru
- 2 g soli
- kůra z jednoho bio citronu
Poleva:
- 200 g cukru moučka
- 50 g rumu
- 10 g panenského olivového oleje
na dokončení:
- směs sušených jedlých květů
Postup
1. Změklé máslo utřete s oběma cukry a solí do pěny.
2. Poté vmíchejte směs ořechů a citronové kůry a nakonec mouku se škrobem a vymíchejte vláčné těsto.
3. Ze vzniklé hmoty vytvořte malé kuličky, které pokládejte rovnou na plech, vyložený papírem na pečení.
4. Pečte při 160 °C asi 15 minut do zlatova.
5. Ještě teplé kuličky pomocí lžíce pak namáčejte do polevy, kterou si připravíte během pečení.
Příprava polevy: cukr, rum a olej, jen dokonale vymícháte, nejlépe ruční metličkou.
Vypracujte tužší, ale vláčné těsto.
Kuličky pečte cca 15 min, polevu si připravte během pečení.
Namáčejte kuličky do polevy ještě teplé.
6. Hotové kuličky dozdobte sušenými květy ještě před tím, než vám poleva zaschne.
7. Nakonec cukroví uložte do vzduchotěsné krabičky, třeba nějaké té vánoční od Villeroy & Boch nebo Rosenthal a ukliďte na suché a chladné místo. Tam je nechejte až do doby, kdy si na nich budete chtít pochutnat.
Další vánoční cukroví Josefa Maršálka
17. listopadu 2022 Josef Maršálek