Tento jemně křupavý dezert je určen pro zkušenější tvůrce sladkých pokušení; kromě času a jistých zkušeností budete potřebovat i cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a šablonu pro laskonkové korpusy.
Sváteční laskonky s kávou a mléčnou čokoládou podle Josefa Maršálka
Počet kusů: 40
Doba přípravy: cca 120 minut
+ 4 až 5 hodin odležení náplně
Ingredience
sněhová hmota (tělo laskonek):
- 100 g bílků
- 200g cukru krupice
- 50 g cukru moučka
- 100 g mletých mandlí
- 25 g espressa
- 1 g soli
ganache (náplň):
- 300 g mléčné čokolády
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 70 g másla
- 45 g olivového oleje
- 3 g soli
na dokončení:
- 50 g karamelizované ořechy
- zlatá metalická barva (jedlá)
- kakao
Postup
Nahřejte bílky, cukr a espresso
1. Bílky, cukr krupici a espresso nahřejte za občasného míchání v misce ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na 60 °C.
Vyšlehejte velmi pevný sníh
2. Směs poté vyšlehejte do velmi pevného sněhu pomocí robota, ručního šlehače či tyčového mixéru se šlehacím nástavcem.
Vmíchejte zbytek surovin
3. Následně stěrkou opatrně vmíchejte směs moučkového cukru a mletých mandlí.
Vzniklou hladkou hmotu rozetřete přes šablony na plech, vyložený papírem na pečení. Pracujte rychle, aby hmota nepovolila. Jakmile máte plech hotový, ihned vložte do dobře vyhřáté trouby na 130 °C pečte asi 40 minut nebo dokud nejsou zcela vysušené. 4. Ještě vlažné korpusky postříkejte pomoci štětce kakaem, které si rozpustíte v malém množství vody. 5. Úplně nakonec dozdobte rozstřikem zlaté barvy, rozpuštěné tentokrát v malém množství čirého alkoholu (vodka, ovocná pálenka, bílý rum).
Pečte na 130 °C přibližně 40 minut
Ganache připravte během pečení
Náplň vyšlehejte do tuhé emulze
6. Během pečení si připravte ganache: V míse rozlámejte na kousky čokoládu. 7. Přiveďte k varu smetanu se solí a nalejte ji na rozlámanou čokoládu. Nechte chvilku povolit a následně metličkou rozmíchejte do hladka; poté přidejte změklé máslo a míchejte do rozpuštění. 8. Nakonec po částech přimíchejte olivový olej. Pak celou směs důkladně rozmixujte tyčovým mixérem do hladké emulze. 9. Hotovou směs nechte v pokojové teplotě aspoň 4–5 hodin uzrát. 9. Pak cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplňte ganache, vytlačte na vnitřní, neozdobenou část poloviny korpusů přiměřené množství a opatrně přiklopte horní díl, zlatem pokropenou ploškou nahoru.
Servírovat můžete s miskou karamelizovaných lískových oříšků, které tyto mini laskonky skvěle chuťově doplňují.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
17. listopadu 2022 Josef Maršálek
Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek