Josef Maršálek, fenomenální cukrář a také lektor naší Gourmet Academy, představuje recept na vánoční štolu, kterou pekl společně s novináři při zahájení pořadu Peče celá země. Příprava této nekynuté, tvarohové vánoční štoly s polevou je náročnější jen čas, recept je však jednoduchý a nemusíte se bát, že byste ho nezvládli.
Celková doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 30 minut
Stupeň obtížnosti: 2
Počet kusů: 1
Ingredience
na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g tvarohu v kostce
- 100 g rozinek
- 100 g sušených brusinek
- 100 g sušených meruněk
- 75 g rozpuštěného másla
- 70 g cukru krupice
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 50 g vajec
- 50 g podmáslí
- 12 g prášku do pečiva
- 2 g soli
- 1 g mletého anýzu
- 1 malý citron
na polevu:
- 120 g cukru moučka
- 30 g citronové šťávy
na dokončení:
- 150 g kandovaného ovoce
- 70 g másla
- 40 g cukru moučka
- 5 g vanilkového cukru
Postup
1. Meruňky nasekejte na malé kousky a smíchejte s rozinkami a brusinkami.
2. Do mísy navažte tvaroh, podmáslí, máslo, cukr, vejce, kůru a šťávu z jednoho citronu, přidejte anýz a směs metličkou vymíchejte dohladka.
3. Nakonec vmíchejte mouku se solí a práškem do pečiva a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
4. Teprve do dokonale hladkého těsta zapracujte sušené ovoce a mandle. (viz 1. obrázek)
5. Na pomoučené desce vytvarujte obdélník, který přehněte do tvaru štóly. (viz 2. obrázek)
6. Štolu pomoučenýma rukama přemístěte na plech s pečicím papírem, spojem nahoru.
7. Pečete v rozehřáté troubě při 160 °C asi 25 až 30 minut. Po upečení potřete štólu rozehřátým máslem a lehce posypejte cukrem s vanilkou. Nechejte vychladnout.
Mezitím si připravte polevu:
8. Smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu, ve vodní lázni tuto směs mírně nahřejete.
9. Potom polevu opatrně naneste na povrch upečené a vychladlé štóly a nechejte ji lehce stéct po stranách.
10. Před zaschnutím polevy štólu dozdobte kousky kandovaného ovoce.
Zajímá vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Podívejte se. A pokud jste fandy jeho sladkých kreací, tak recepty na další slavnostní dobroty, vhodné ke svátečnímu stolu, naleznete na našem blogu.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
27. prosince 2021 Josef Maršálek
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
27. prosince 2021 Josef Maršálek
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
27. prosince 2021 Josef Maršálek
Velikonoční zajíc Josefa Maršálka
28. prosince 2021 Josef Maršálek
Sváteční dort s čerstvým ovocem podle Josefa Maršálka
03. ledna 2022 Josef Maršálek