
Josef Maršálek, fenomenální cukrář a také lektor naší Gourmet Academy, představuje recept na vánoční štolu, kterou pekl společně s novináři při zahájení pořadu Peče celá země. Příprava této nekynuté, tvarohové vánoční štoly s polevou je náročnější jen čas, recept je však jednoduchý a nemusíte se bát, že byste ho nezvládli.
Celková doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 30 minut
Stupeň obtížnosti: 2
Počet kusů: 1

Ingredience
na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g tvarohu v kostce
- 100 g rozinek
- 100 g sušených brusinek
- 100 g sušených meruněk
- 75 g rozpuštěného másla
- 70 g cukru krupice
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 50 g vajec
- 50 g podmáslí
- 12 g prášku do pečiva
- 2 g soli
- 1 g mletého anýzu
- 1 malý citron
na polevu:
- 120 g cukru moučka
- 30 g citronové šťávy
na dokončení:
- 150 g kandovaného ovoce
- 70 g másla
- 40 g cukru moučka
- 5 g vanilkového cukru
Postup
1. Meruňky nasekejte na malé kousky a smíchejte s rozinkami a brusinkami.
2. Do mísy navažte tvaroh, podmáslí, máslo, cukr, vejce, kůru a šťávu z jednoho citronu, přidejte anýz a směs metličkou vymíchejte dohladka.
3. Nakonec vmíchejte mouku se solí a práškem do pečiva a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
4. Teprve do dokonale hladkého těsta zapracujte sušené ovoce a mandle. (viz 1. obrázek)
5. Na pomoučené desce vytvarujte obdélník, který přehněte do tvaru štóly. (viz 2. obrázek)
6. Štolu pomoučenýma rukama přemístěte na plech s pečicím papírem, spojem nahoru.
7. Pečete v rozehřáté troubě při 160 °C asi 25 až 30 minut. Po upečení potřete štólu rozehřátým máslem a lehce posypejte cukrem s vanilkou. Nechejte vychladnout.
Mezitím si připravte polevu:
8. Smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu, ve vodní lázni tuto směs mírně nahřejete.
9. Potom polevu opatrně naneste na povrch upečené a vychladlé štóly a nechejte ji lehce stéct po stranách.
10. Před zaschnutím polevy štólu dozdobte kousky kandovaného ovoce.
Zajímá vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Podívejte se. A pokud jste fandy jeho sladkých kreací, tak recepty na další slavnostní dobroty, vhodné ke svátečnímu stolu, naleznete na našem blogu.