Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka

10. listopadu 2021 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka

Exkluzivní moučník pro sváteční podzimní odpoledne.

Doba přípravy: 70 minut (příprava + pečení bez kynutí)

Suroviny odpovídají bábovkové formě o objemu 10 cup (2,36 l)
Počet porcí: 12–14 porcí

Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka

Ingredience

na těsto:

  • 450 g hladká mouka
  • 250 g oblíbené sušené ovoce
  • 230 g mléko
  • 100 g máslo
  • 80 g cukr krupice nebo moučka
  • 20 g droždí
  • 2 vejce velikost M
  • 1 bio citron
  • 8 g sůl
  • 2 g mletý anýz

na sirup:

  • 80 g cukr krupice nebo moučka
  • 80 g voda
  • 20 g rum
  • šťáva z 1 citronu

na polevu:

  • 100 g cukr moučka
  • 20 g espresso
  • 10 g mák
  • 10 g olej

na dokončení:

  • 50 g změklé máslo
  • 50 g plátky mandlí

Bábovkové formy bábovku 10 cup

Postup

1. Navažte si potřebná množství, mouka, vejce i droždí by měly mít pokojovou teplotu. 2. Do velké mísy nebo do mísy kuchyňského robota prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí, koření, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce a vlažné mléko. Vypracujte těsto, v robotu vám to bude trvat cca 2 minuty.

Smeg Dolce & Gabbana kuchyňský robot SMF03

 3. Poté přidejte kousky studeného másla a pokračujte v hnětení, dokud těsto není elastické a nelepí se. To trvá dalších 10 až 15 min.

4. Úplně nakonec opatrně vmíchejte na kousky nasekané sušené ovoce, těsto přikryjte utěrkou anebo fólií a dejte na teplé místo kynout. 5. Objem po vykynutí by měl být nejméně dvojnásobný.

6. Mezitím vymažte bábovkovou formu změklým máslem a vysypte plátky mandlí. 7. Vykynuté těsto opatrně pomoučněte a uprostřed udělejte díru. Pak přeneste ho do formy tak, aby ve všech místech mělo stejnou tloušťku. Nechejte opět na teplem místě kynout, dokud nevykyne nad okraj formy.

Po vykynutí formu vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 35 až 40 minut dozlatova. Před vytažením zkuste špejlí, zda se těsto nelepí. 8. Zhruba 5 minut před předpokládaným koncem pečení si připravte sirup. Svařte všechny ingredience, šťávu vymačkejte z citronu, ze kterého jste před tím nastrouhali kůru do těsta.

Ještě horkou bábovku pak vyklopte a polejte právě se vařícím sirupem. Následně nechejte bábovku na mřížce dobře vychladnout. 
9. Polevu si připravíte vymícháním cukru, espressa, máku a oleje metličkou dohladka, s čímž vám opět může pomoci kuchyňský robot.

Bude se vám hodit