Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize a lektor naší Gourmet Academy se s vámi podělí o další ze svých osvědčených receptů. Velikonoční zajíc jako živý, jen odhopkat z talíře. Zvládnete to také, stačí jen dodržet osvědčené postupy. A při zdobení se fantazii meze nekladou!
Celková doba přípravy: 1,5 hodiny
Pečení: 45–50 minut
co budete potřebovat: 3D velikonoční formu, objem cca 0,75 l
Ingredience
Postup
1. Nejprve si smíchejte sypké ingredience – mouku s kokosem, cukrem, solí a práškem do pečiva, přisypte nastrouhanou citronovou kůru a lehce promíchejte.
2. Pak přidejte ingredience tekuté – vejce, jogurt, olej a šťávu. 3. Stěrkou vymíchejte dohladka. Pokud máte, můžete použít robot s plochou stěrkou na pomalý stupeň.
4. Formu vymažte olejem a vysypejte kokosem, připravenou hmotu nalejte do její spodní části, přiklopte horní částí a pečte v rozehřáté troubě při 160 °C asi 45–50 minut.
5. Po uplynutí doby podle zkušeností se svou troubou vyzkoušejte špejlí , zda je zajíc upečený. Je-li špejle po vytažení suchá vyjměte z trouby, sejměte horní část a nechejte vychladnout.
6. Na polevu metličkou vymíchejte všechny ingredience dohladka a ve vodní lázni zahřejte do tepla. Elektrický šlehač nebo kuchyňský robot vám opět usnadní část práce.
7. Máte-li polevu hotovou, vyjměte zajíce z formy, spodní hranu lehce seřízněte, kvůli větší stabilitě hotového zajíce.
8. Pomocí štětce pak polevou zajíce potřete, nechte lehce zaschnout, nakonec jemně pocukrujte. Dozdobte dle své fantazie.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
12. února 2024 Josef Maršálek
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
05. února 2024 Josef Maršálek
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
09. prosince 2024 Josef Maršálek
Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek
Sváteční dort s čerstvým ovocem podle Josefa Maršálka
03. února 2023 Josef Maršálek