Je používání nádobí s poškrábaným nepřilnavým povrchem nebezpečné pro zdraví?
Podle Federálního institutu pro hodnocení rizik v Itálii použití poškrábaných hrnců a pánví nepředstavuje žádné riziko pro zdraví spotřebitele. Nicméně je vhodné je obnovit jednoduše proto, že už nemají své specifické nepřilnavé vlastnosti.
Co se stane při přehřátí nádobí s nepřilnavým povrchem?
Při vysokých teplotách se může kvalita povrchu zhoršovat. Může ztrácet barvu nebo své nepřilnavé vlastnosti.
Jak můžu předcházet přehřívání nádobí s nepřilnavým povrchem?
Nepřilnavé pánve na smažení je vhodnější zahřívat při střední nebo mírné teplotě. Pokud necháme zahřívat prázdnou pánev na tepelném zdroji, vyšších teplot (přes 350 °C) lze dosáhnout za několik málo minut. Nepřilnavé nádobí bychom tak nikdy neměli nechávat prázdné a/nebo bez dozoru na tepelném zdroji. Co se týče nádobí vybaveného technologií „Thermopoint“, prázdnou pánev můžeme nechat rozehřát až do chvíle, kdy se ukazatel Thermopoint zbarví ze zelené do červené. V tomto bodě bylo dosaženo ideální teploty pro vaření, můžeme vložit potraviny a snížit plamen, abychom ušetřili energie.
Lze odstranit skvrny, které se objeví na nepřilnavém povrchu po jeho přehřátí?
Přehřívání může mít vliv na nepřilnavé vlastnosti nádobí a nepřilnavost tak časem může zcela vymizet. Skvrny lze vyčistit neabrazivní polyuretanovou houbičkou. Pro odolnější skvrny můžete zkusit zahřát 240 ml destilovaného octa s 240 ml vody. Umyjte, opláchněte a osušte pánev.
Co je to PFOA?
V poslední době média věnovala spoustu pozornosti spojení mezi PFOA (kyselina perfluoroktanová) a nepřilnavým povrchem. Nepřilnavý povrch BALLARINI NEOBSAHUJE PFOA. PFOA je sloučenina v minulosti používaná jako přísada pro výrobu polytetrafluoretylenu (PTFE) v množství několika částic na milion (ppm). PFOA už se nějaký čas při zpracování surovin používaných pro výrobu nepřilnavých materiálů nepoužívá. Tato sloučenina tak není přítomna v nepřilnavém nádobí a výrobci plastů, kteří také vyrábí fluoropolymer, ji ve své výrobě přestali používat v roce 2010. Takže cíle úplné eliminace této sloučeniny ve výrobních procesech bylo dosaženo dokonce o pět let dřív, než bylo plánováno.
Obsahují produkty BALLARINI nanomateriály?
Ne, naše produkty neobsahují nanomateriály
Jaké jsou výhody nádobí s nepřilnavým povrchem?
Průzkum trhu ukázal, že 90 procent veškerého prodaného nádobí je s nepřilnavým povrchem. Nádobí s nepřilnavým povrchem je perfektní pro různá použití v kuchyni. Od smažení potravin, které se běžně rychle přichytí, jako jsou volská oka, palačinky nebo opečené brambory, nádobí je také skvělé pro přípravu jiných kulinářských specialit – zejména pokud vyžadují přípravu na malém množství tuku. Snadné mytí je další plusový bod, který činí z nádobí s nepřilnavým povrchem nepostradatelného pomocníka pro celou řadu kuchařů i šéfkuchařů.
Které nádobí mám použít pro různá jídla?
Obecně můžete použít jakýkoliv typ nádobí pro přípravu zeleniny, ryb, masa a těstovin. Samozřejmě různé hrnce a pánve mají různé tvary a své výhody, a tak jsou vhodnější pro některé pokrmy. Proto nabízíme širokou řadu nádobí pro obecné i speciální účely.