Neodolatelná dobrota pro mlsaly, ve které najdete spoustu sušeného ovoce, oříšků a čokolády.
Příprava: 30 min těsto
Pečení: 40 minut + doba na vychladnutí
Finální úprava: 10 minut
Příprava: 30 min těsto
Pečení: 40 minut + doba na vychladnutí
Finální úprava: 10 minut
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru typu krystal nebo krupice
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
- 1 citron
- 1,5 tabulky alespoň 70% hořké čokolády nebo kvalitní čokolády na vaření
- 1/3 kostky másla
- 1 kompotová miska nakrájených oblíbených suchých plodů (rozinky, brusinky, švestky, datle)
- 2 hrsti sekaných pistácií
- 1 hrst sekaných mandlí
- 1 hrst kandovaného ovoce
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, zejména vejce a smetana.
- Dejte pomalu rozpustit máslo, oddělte žloutky od bílků. Bílky uchovejte stranou, žloutky utřete s oběma cukry do husté pěny (s pomocí robotu to bude příjemnější práce). Až hmota zesvětlá a nabude lehce na objemu, je hotovo.
- Vešlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Smíchejte mouku s 1/2 prášku do pečiva a vmíchejte ke směsi. Přidejte smetanu.
- Přisypte kandované a sušené ovoce, mandle a hrst nasekané čokolády, nastrouhanou kůru z celého citronu, opatrně promíchejte.
- K bílkům přidejte na špetku nože prášek s vinným kamenem a ušlehejte tuhý sníh. Ten opatrně a zlehka vmíchejte ke směsi.
- Vymažte a vysypte formu na beránka, troubu předehřejte na 160 °C.
- Pečte ve vyhřáté troubě 40–45 minut. V mezičase si ve vodní lázni rozehřejte zbývající tabulky čokolády.
- Upečeného beránka nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak vyklopte a nechte vychladnout.
- Beránka polijte čokoládou a ozdobte nasekanými pistáciemi.
Tip: Kandované i sušené ovoce obalte v trošce mouky, neklesne vám pak ke dnu.