
Jediné, co musíte přípravě obětovat je váš čas. Ale při sečtení výše uvedených benefitů, to se vám pohříchu vyplatí.
Počet porcí: 10
Příprava: 1 hodina
Odležení: 1 hodina
Pečení: 1 hodina

Ingredience
těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- asi 300 ml vody
špenátová náplň:
- 1 kg čerstvého špenátu (nebo mangoldu)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá červená cibule
- 1 svazek majoránky
- 1 velká starší dlouhá ciabatta nebo veka
- 100 ml mléka
- 75 g parmezánu
- 8 vajec
- 500 g ricotty
- 6 lžic olivového oleje
- 50 g másla
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 75 g opražených piniových oříšků
Tip: Pokud chcete udělat rychlejší a jednodušší verzi, můžete těsto nahradit listovým těstem nebo filo těstem.

Co by se vám mohlo hodit k přípravě
Postup
1. Dejte mouku a sůl do mísy. Smíchejte a pak pomalu přidávejte olivový olej a vodu, dokud nevytvoříte hladké a elastické těsto. Kuchyňský robot vám s tím výrazně pomůže.
2. Hotové těsto rozdělte na 12 dílů, vytvarujte do kuliček a dejte na pomoučněnou utěrku.
3. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechejte 1 hodinu odležet.
Náplň
Připravte si náplň:
1. Odstraňte stonky ze špenátu a dobře jej umyjte. Špenát osmahněte na 1 lžíci olivového oleje. Dobře osušte a vymačkejte nadbytečnou tekutinu a pak jej nasekejte.
2. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na zbylé lžíci olivového oleje. Přimíchejte do špenátu spolu s jemně posekanou majoránkou a piniovými oříšky.
3. Z pečiva odkrojte kůrky a zbytek natrhejte na kusy. Přelijte mlékem a nechejte vsáknout.
4. V míse rozšlehejte 2 vejce. Vmíchejte 2 lžíce strouhaného parmezánu. Z namočeného pečiva vymačkejte přebytečnou tekutinu, zamíchejte jej do vajec a přidejte ricottu.
5. Nakonec přidejte špenát a ochuťte.
6. Předehřejte troubu na cca 190 °C. Vymažte hlubokou koláčovou formu o průměru 24–26 cm.
Vyválejte jednu z kuliček na lehce pomoučněném válu a roztáhněte těsto rukou do všech stran, jako u těsta na štrúdl. Vložte jej do formy tak, aby těsto viselo přes okraj. Potřete olivovým olejem. Opakujte s dalšími 5 kuličkami těsta a pokaždé potřete vrstvu olivovým olejem.
7. Do připravené formy s pláty těsta dejte náplň, uhlaďte a potřete olivovým olejem. V náplni udělejte 6 důlků a do každého dejte trochu másla a vyklepněte do něj vejce. Dávejte pozor, abyste neporušili žloutky. Osolte a opepřete podle chuti a navrch posypte zbývajícím parmezánem.
8. Vyválejte zbývající kuličky těsta, přiklopte je shora a každou vrstvu vždy potřete olivovým olejem. Okolo krajů naskládejte zbytek másla a pak překlopte převislé kusy těsta nahoru. Potřete olivovým olejem a opatrně udělejte do vrchní části dvě až tři dírky, aby jimi mohla unikat pára. Pečte cca 60 minut do zlatohněda. Koláč můžete podávat teplý nebo vychlazený, oba mají své kouzlo.