Velikonoční koláč

30. března 2022
Velikonoční koláč
Torta Pasqualina – italský velikonoční koláč z oblasti Ligurie, který vás potěší hned třikrát. Svou chutí, veselou barevností a ještě neobyčejnou schopností nasytit i velkou rodinu.

Jediné, co musíte přípravě obětovat je váš čas. Ale při sečtení výše uvedených benefitů, to se vám pohříchu vyplatí.

Počet porcí: 10
Příprava: 1 hodina
Odležení: 1 hodina
Pečení: 1 hodina 
Velikonoční koláč

Ingredience

 těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • asi 300 ml vody

špenátová náplň:

  • 1 kg čerstvého špenátu (nebo mangoldu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá červená cibule
  • 1 svazek majoránky
  • 1 velká starší dlouhá ciabatta nebo veka
  • 100 ml mléka
  • 75 g parmezánu
  • 8 vajec
  • 500 g ricotty
  • 6 lžic olivového oleje
  • 50 g másla
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 75 g opražených piniových oříšků


Tip: Pokud chcete udělat rychlejší a jednodušší verzi, můžete těsto nahradit listovým těstem nebo filo těstem. 

Co by se vám mohlo hodit k přípravě

Postup

1. Dejte mouku a sůl do mísy. Smíchejte a pak pomalu přidávejte olivový olej a vodu, dokud nevytvoříte hladké a elastické těsto. Kuchyňský robot vám s tím výrazně pomůže.
2. Hotové těsto rozdělte na 12 dílů, vytvarujte do kuliček a dejte na pomoučněnou utěrku.
3. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechejte 1 hodinu odležet.

Náplň

Připravte si náplň:
1. Odstraňte stonky ze špenátu a dobře jej umyjte. Špenát osmahněte na 1 lžíci olivového oleje. Dobře osušte a vymačkejte nadbytečnou tekutinu a pak jej nasekejte.

2. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na zbylé lžíci olivového oleje. Přimíchejte do špenátu spolu s jemně posekanou majoránkou a piniovými oříšky.

3. Z pečiva odkrojte kůrky a zbytek natrhejte na kusy. Přelijte mlékem a nechejte vsáknout.

4. V míse rozšlehejte 2 vejce. Vmíchejte 2 lžíce strouhaného parmezánu. Z namočeného pečiva vymačkejte přebytečnou tekutinu, zamíchejte jej do vajec a přidejte ricottu.

5. Nakonec přidejte špenát a ochuťte.

6. Předehřejte troubu na cca 190 °C. Vymažte hlubokou koláčovou formu o průměru 24–26 cm

Vyválejte jednu z kuliček na lehce pomoučněném válu a roztáhněte těsto rukou do všech stran, jako u těsta na štrúdl. Vložte jej do formy tak, aby těsto viselo přes okraj. Potřete olivovým olejem. Opakujte s dalšími 5 kuličkami těsta a pokaždé potřete vrstvu olivovým olejem.

7. Do připravené formy s pláty těsta dejte náplň, uhlaďte a potřete olivovým olejem. V náplni udělejte 6 důlků a do každého dejte trochu másla a vyklepněte do něj vejce. Dávejte pozor, abyste neporušili žloutky. Osolte a opepřete podle chuti a navrch posypte zbývajícím parmezánem.

8. Vyválejte zbývající kuličky těsta, přiklopte je shora a každou vrstvu vždy potřete olivovým olejem. Okolo krajů naskládejte zbytek másla a pak překlopte převislé kusy těsta nahoru. Potřete olivovým olejem a opatrně udělejte do vrchní části dvě až tři dírky, aby jimi mohla unikat pára. Pečte cca 60 minut do zlatohněda. Koláč můžete podávat teplý nebo vychlazený, oba mají své kouzlo.