

Jedno presso, prosím...
Zacneme espressem, nekdy u nás nazývaným piccolo. A nebojte se, nebudeme vás zkoušet z rozdílu mezi espressem a piccolem, prípadne vám vtloukat do hlavy, že práve piccolo neexistuje...Jak tento lidový název napovídá, jde o nápoj malého objemu (cca 30 ml). Obecne jde o silný kávový extrakt s penou na povrchu, vyrábený ze 7 gramu kávy, pod tlakem minimálne 9 baru. Patrí do espresso šálku o objemu 60 – 90 ml.
Jen na doplnení dodáváme, že soucasné pojetí espressa profesionálními baristy doporucuje mírnou úpravu parametru s tím, že gramáž mleté kávy na porci je 7,5-11 g a je možné menit i teplotu vody i tlak... Obohatíte-li klasické espresso trochou mlécné peny, získáte espresso macchiato. Moderní macchiato muže být doplneno penou až po okraj šálku a ozdobeno tzv. late artem, muže tedy vypadat jako miniaturní capuccino. Ristretto je velmi silné espresso, kdy stejnou dávku kávy zalijete menší dávkou vody (20 ml), pije se proto z velmi malých šálku.
Lungo
tzv. lungo šálcích (100-150 ml) nebo v šálku na cappuccino o objemu 150-180 ml. Espresso prodloužené horkou vodou, tedy lungo byste v domácích podmínkách meli podávat tak, že si ve vetším šálku ci hrnku pripravíte espresso a teplou vodu k nemu podáte zvlášt v konvicce nebo vetší šálek naplníte 30-40 ml teplé vody a do ní dopustíte z kávovaru espresso.
Lungo nebo prekapávaná káva jsou dobrým základem pro u nás oblíbené kávy zdobené šlehackou, jako jspou napríklad Vídenská nebo Alžírská káva.
Tichý American v Itálii a cappuccino
Ješte vetším zredením, obvykle v pomeru 1:5 ve prospech vody pak dostanete cafe americano. Traduje se, že vzniklo za druhé svetové války, když americkým vojákum v Itálii nechutnalo klasické silné espresso a nechávali si je doplnit horkou vodou.
U nás velmi oblíbené cappuccino patrí do šálku stejného názvu o objemu kolem 150 – 180 ml. Jeho základem je espresso a teplé mléko. V žádném prípade se nepodává se skoricí! Správné italské cappuccino tvorí ? espressa, ? našlehaného mléka a ? horkého mléka. Káva se pripravuje z plnotucného mléka, jehož teplota je 70 °C. Podle puvodní receptury by mela být na horkém mléce asi 2 cm vysoká hustá mlécná pena.
Café latte a novinka z Nového Zélandu
Je libo neco vetšího? Až ctvrt litru muže mít café latte, které se již stalo nedílnou soucástí našich kaváren. Obvykle se podává v šálku s ouškem nebo bez, zato s vetším objemem pres 250 ml. Je podobného složení jako cappuccino, ale ve srovnání s ním má mnohem více mléka a o to méne peny. jedná se v podstate o lungo s našlehanou mlécnou penou. Jeho oblíbenou variantou je latte macchiato. Nejdríve do sklenice nalejete napenené mléko, pulminutku pockáte, než se na povrchu utvorí trošku pevnejší vrstva a poté nalijete klasické espresso. Vzniknou nádherné tri úrovne nápoje a ty nejlépe vyniknou ve sklenici nebo skleneném hrnícku.

Velké hrnky Letters od Villeroy & Boch, vhodné na Flat white, Caffe latte nebo porádný šálek caje.
Flat white naproti tomu znamená více kávy a méne mléka. Do sveta se rozšíril z Austrálie a Nového Zélandu. Nápoj se správne podává v alespon 200 ml šálcích. Jeho základem je 21 g cerstve namleté kávy, která se extrahuje 15 sekund a následne dolije teplým mlékem (cca 60 ml) s jemnou penou.
Filtrace – restart 2.0
Další ze zpusobu prípravy kávy je poslední dobou stále populárnejší filtrace. Nejedná se o žádnou prevratnou novinku, takto pripravovaná káva byla populární již v minulém století, zejména v Americe, a to díky žene jménem Melitta Bentz a jejímu ve své dobe prevratnému vynálezu – speciální nádobce ve tvaru trychtýre zvané dripper. Pripravit si doma dobrou prekapávanou kávu je dnes díky prekapávacum o dost
jednodušší než v dobe Melitty. My vám mužeme nabídnout automatické prekapávace kávy od dvou významných znacek, KitchenAid a Smeg, které oba díky svým sofistikovaným funkcím umožnují napríklad naprogramovat start a budit se tak nového dne vuní cerstve pripravené kávy ci pripravit si kávu tak, aby byla hotová jakmile ocekávaná návšteva zazvoní u dverí...