Jak správně zorganizovat kuchyni?

20. února 2023
Jak správně zorganizovat kuchyni?

Tajemství dobře uspořádané kuchyně tkví ve zdánlivých maličkostech. Ty vám ale mohou ušetřit spoustu času i energie. Když má totiž všechno v kuchyni své místo, půjde vám práce hned lépe od ruky.

Jak na dokonale uklizenou kuchyni? Inspiraci jsme tentokrát hledali u japonské autorky a odbornice na pořádek Marie Kondo. Její metoda KonMari nabízí několik pravidel uklízení a organizování věcí, díky kterým budete mít přehled o tom, co a kde v kuchyni máte. Ten vám zjednoduší nejen přípravu jakéhokoliv jídla, ale i následný úklid. 

Jak správně zorganizovat kuchyni?

Méne je nekdy více

Ackoliv se vám zpocátku nebude chtít, duležité je zacít pekne od podlahy. Pokud chcete udelat opravdu radikální úklid kuchyne a vytrídit staré a nepotrebné veci, musíte všechno náciní, suroviny a další potreby vytáhnout z šuplíku a skrínek ven. Jen tak získáte možnost zbavit se potreb, které už roky nepoužíváte. Do skríní se nakonec vrátí jen to, co vám opravdu prináší radost a užitek. 

Ne nadarmo se pritom ríká, že clovek není nikdy dost bohatý na to, aby si kupoval levné veci. Je lepší vlastnit jednu kvalitní multifunkcní pánev znacky Woll, se kterou opecete maso, pripravíte rybu, usmažíte vajícka a zároven ji použijete pri zapékání v troube, než mít v domácností pet pánvicek, které po roce mužete vyhodit do popelnice. 

Multifunkcní pánev
WOLL pánev

Pred úklidem doporucujeme rozdelit kuchyn na nekolik pracovních zón, jako jsou spodní skrínky, horní skrínky, šuplíky, lednice, mrazák, kuchynská linka a potravinová spíž, a ty postupne a systematicky uklízet. Organizace kuchyne pritom zabere nejaký ten cas. Proto si na ni vyhradte alespon dve hodiny. Pustte si oblíbenou hudbu, podcast, uvarte si kávu nebo caj a s chutí do toho. 

Cistá kuchynská linka je základ

Aby se vám dobre varilo, musíte mít dostatek prostoru na kuchynské lince. To platí zejména v prípade organizace malé kuchyne, kde je každé volné místo vítanou pomocí. Kuchyn proto usporádejte podle preferencí. Co používáte pravidelne, nechte po ruce. Obvykle to bývá zejména varná konvice, kuchynský robot nebo kávovar. Ostatní uklidte. Pracovní deska totiž musí být cistá za každých okolností.

Také vnitrní usporádání kuchyne by melo být praktické. Težší spotrebice do zásuvky, které nepoužíváte pravidelne, nechte vzadu. Do prední cásti skrínek umístete sendvicovac, ponorný mixér nebo mlýnek na kávu. Jsou lehké a tedy snadno prenosné, díky cemuž bude i manipulace s nimi mnohem snazší.

Šuplíky a skrínky bývají kamenem úrazu

Organizace v kuchyni se ale týká i dalšího náciní, ke kterému patrí napríklad talíre, mísy, hrnícky nebo sklenicky. Skladování nádobí by melo být prehledné, potreby by mely být umístené v dobré dostupnosti, nejlépe v horních skrínkách, kde na ne kdykoliv snadno dosáhnete. 

Príborové sady uložte hned pod pracovní desku. Domu si mužete porídit organizér na príbory, díky cemuž se vám nebudou kuchynské potreby povalovat ledabyle po šuplíku. Samotnou kapitolou je však skladování nožu. Ty musí být uloženy na dostupném, ale bezpecném míste, zejména  pokud máte malé deti. Rozhodne by se nemely povalovat volne v šuplíku. Nejlépe udeláte, porídíte-li si domu drevený stojan na nože nebo speciální magnetický blok, díky cemuž nože nebudou v kontaktu s ostatními vecmi.

Také na varecky, obracecky, naberacky použijte organizéry do kuchyne, díky kterým budete mít v šuplíku porádek. Skvelým pomocníkem jsou napríklad odkládací misky na varecky od Emile Henry nebo Mason Cash, prípadne speciální nádoby na kuchynské nástroje, které slouží k uskladnení tech nejpoužívanejších pomocníku.

Kde skladovat hrnce a pánve?

Usporádání kuchyne má svá pravidla i pri skladování hrncu a pánví. Využitelné jsou k tomu zejména zásuvky a skríne, kde tyto potreby mužete bez problému uložit. Vhodné jsou ale i rohové skrínky, které jinak bývají casto bez dalšího využití. Ty uplatníte zejména v prípade, máte-li kuchynskou linku do písmene L.

Tajný tip: Abyste predešli opotrebení pri skladování pánví, položte mezi každou z nich ochranné vložky do pánví Kitchen is for dancing, díky kterým prodloužíte jejich životnost.

Porádek musí být i ve spíži

At už máte doma skrín na potraviny, nebo spíž, má úklid v této cásti kuchyne vysokou prioritu. A to zejména z toho duvodu, že zde hromadíme nejen trvanlivé, ale i sypké potraviny, jako je mouka, cukr nebo strouhanka. Opatrne obzvlášt na otevrené potraviny v sáccích, ty by mely být alespon zajištené svorkami ci gumickami, ideální jsou ale k jejich skladování zejména úložné dózy do kuchyne. Naším tipem jsou pak dózy a krabicky na potraviny OXO v ruzných velikostech, objemech a tvarech. Jejich predností je nejen skvelá stohovatelnost a snadné otevírání, ale také vzduchotesné uzavírání za pomoci speciálního tlacítka, díky kterému vydrží potraviny jako jsou káva nebo strouhanka déle cerstvá.

Mouku, cukr a další suroviny na pecení doporucujeme ukládat poblíž kuchynského robota. Je to praktické, a pokud by vám pri pecení náhodou došly, není problém po nich kdykoliv sáhnout a doplnit je.

Pro uchovávání korení a bylinek je ideální nejaké temné a suché místo pri pokojových teplotách. Jiné je to se solí. Sul by se mela nacházet v bezprostrední blízkosti varné desky, abyste po ní mohli sáhnout pokaždé, co budete dochucovat jídlo. Skvelou volbou je dóza na sul od burgundské znacky Emile Henry, která je díky speciálnímu tvaru velmi lehce prístupná rukou. Protože je glazovaná jen z vnejší cásti, sul nenavlhne ani nevytvárí hrudky.

Také pecivo by se melo uchovávat pri pokojové teplote 18 °C, zabalené do cisté uterky a následne vložené do vhodné nádoby. Tou muže být chlebník od výrobcu Elly Wesco nebo Emile Henry.

Uklizená lednice je klícem ke zdraví

Do lednice patrí vše, co by se pri pokojové teplote rychle zkazilo. Protože jsou tady potraviny, které jsou náchylné k rychlejší spotrebe, musíte mít dobrý prehled o všem, co se v lednici zrovna nachází. 

Všechny potraviny by pritom mely být zakryté a zavrené, aby se rychle nevysušily a neokoraly. S tím vám mohou pomoct nejen sklenené dózy na potraviny, ale treba i vakuovací sady, které udržují delší cerstvost a životnost surovin. Skvelou volbou je napríklad chytrá sada na vakuování Zwilling Fresh & Save, kterou porídíte s plastovými nebo sklenenými krabickami. Dají se navíc skladovat i v mrazáku.

Protože má lednice ruzné teplotní zóny, patrí každý typ surovin jinam. Nejvyšší teplota je ve dvírkách, nejnižší zase ve spodních šuplících. Obecne však platí, že:

  • Cerstvou zeleninu ukládejte do uzavíratelných šuplíku, prodloužíte tím její životnost.
  • Vajícka, nápoje a nacatá balení dochucovadel, jako je kecup, horcice, sójová omácka nebo džemy patrí do dvírek.
  • Syrové maso a ryby skladujte v dolních patrech kvuli nižší teplote a vyšší vlhkosti.
  • Do prostredních prihrádek mužete vkládat mlécné výrobky.

V chladu mužete skladovat nekteré ovoce, napríklad jablka, hrušky, švestky, rybíz, broskve nebo hrozny. Variantou je také uložení v míse prímo na lince, na to je ideální mísa Emile Henry. Vrchní víko je vyrobené z korku. Tento materiál odvádí prebytecnou vlhkost, oddaluje proces rozkladu, a navíc svou specifickou vuní odpuzuje otravné octomilky a další drobný létavý hmyz.

Další inspirace

Další inspirace