Řeč je o kávě, jednom z nejoblíbenějších nápojů po celém světě.
Pokud si chcete i vy doma pochutnávat na výborné kávě jako z kavárny, řekneme vám, na co se zaměřit, abyste při výběru kávomlýnku nešlápli vedle.
Káva je pro mnoho z nás nedílnou součástí dne. Dopřáváme si ji ráno, po obědě, když jsme s přáteli, při práci, na návštěvě nebo jen tak k něčemu sladkému. Umět připravit dobrou kávu je umění, ale i to se dá zvládnout – stačí si k tomu pořídit kvalitní mlýnek na kafe.
Na co si dát při jeho výběru pozor, jaké parametry zohledit a zda vybrat elektrický, nebo mechanický – i na to se podíváme v dnešním článku.
Proč si koupit mlýnek na kávu?
První otázka, která vás pravděpodobně napadne, zní, proč se vyplatí do mlýnku na kávu vůbec investovat? Odpověď je jednoduchá. V případě, že kávu nameleme těsně před její přípravou, získáme ten nejčerstvější a nejaromatičtější nápoj. Kávová zrna totiž obsahují esenciální oleje a aromata, které se postupně během mletí uvolňují. Proto pokaždé hned po příchodu do kavárny, cítíme vůni čerstvě namleté kávy.
Pokud ovšem káva absorbuje vzduch a vlhkost, zoxiduje, což se nenávratně podepisuje na její chuti, vůni i kvalitě. Navíc absorpcí vzduchu může získat nežádoucí pachy z okolního prostředí, jako jsou například pachy potravin, koření nebo dalších surovin ve spíži.
Ruční, nebo elektrický. To je oč tu běží…
Rozhodujete-li se mezi ručním, či elektrickým mlýnkem, záleží primárně na vašich preferencích a potřebách. Pokud sázíte na pohodlí a rychlost, doporučujeme vám investovat do elektrického mlýnku, s nímž připravíte efektivněji větší množství kávy najednou.
Jestli je pro vás ale příprava kávy rituálem a chcete si ji vychutnat se vším, co k tomu patří, nešlápnete vedle s ručním mlýnkem na kávu. Ten je navíc díky své malé velikosti a lehké váze rovněž ideální i jako cestovní mlýnek na kávu.
Ať už sáhnete po mlýnku elektrickém, nebo ručním, oba dva většinou umožňují výběr mezi různými typy mletí. U mechanického přístroje je úprava hrubosti mletí velice snadná pomocí přitáhnutí nebo odtáhnutí mlecích kamenů. U elektrického modelu je to otázka páčky, knoflíku nebo nastavení na displeji. Záleží na konkrétním typu modelu.
V několika bodech si tedy ukážeme, které výhody převládají u elektrického mlýnku na kávu a které zase u ručního:
Výhody a nevýhody elektrického (automatického) mlýnku na kávu:
+ Pohodlí: V případě, že máte velkou rodinu, připravujete více káv za den nebo jen nechcete ztrácet čas ručním mletím, doporučujeme pořídit si automatický mlýnek na kávu, který veškerou dřinu odvede za vás.
+ Rychlost: Automatické mlýnky na kávu ve srovnání s těmi ručními disponují vyšší rychlostí mletí. To je výhodné v případě, že nechcete ztrácet čas nebo potřebujete připravit více šálků káv najednou.
+ Jednoduché nastavení a ovládání: Další bezespornou výhodou je opravdu jednoduché a intuitivní ovládání mlýnků, případně nastavení hrubosti mletí.
+ Další doplňkové funkce: Některé přístroje mají další užitečné funkce, jako je například možnost přednastavení dávkování mletí kávy podle počtu šálků, indikátory množství kávy nebo možnost změny teploty mletí.
- Vyšší pořizovací cena: Kvalitní automatické mlýnky na kávu startují na ceně od 5 tisíc výš.
- Větší velikost: Některé kávomlýnky jsou poměrně velké, na lince zabírají dost místa.
- Hlučnost: U některých elektrických mlýnků může překvapit i jejich poměrně vysoká hlasitost.
- Nutnost zapojení do elektřiny: Pokud jste často na cestách, kempujete nebo plánujete využít mlýnek i v přírodě, automatický mlýnek, který potřebuje elektrickou energii, vám v tomto případě neposlouží.
Výhody mechanického (manuálního) mlýnku na kávu:
+ Mobilita: Ruční mlýnky na kávu jsou kompaktní a snadno přenosné. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří cestují nebo často připravují kávu na různých místech, například v přírodě, v kempech nebo na cestách.
+ Tichost: Mechanické mlýnky jsou ve srovnání s elektrickými mlýnky velmi tiché.
+ Kontrola nad mletím: Ideální pro nastavení hrubosti mletí podle vlastních představ.
+ Vzhled: Na ručních mlýncích na kávu si lidé cení klasického a elegantního vzhledu. Stávají se důležitou součástí kávového rituálu a dobře fungují také jako designové prvky na kuchyňské lince.
- Časová náročnost: Mletí kávy ručním mlýnkem vyžaduje fyzickou námahu a čas. Mletí většího množství kávy může být poněkud pracné a trvá déle než u automatického mlýnku.
- Omezená kapacita: Většina ručních mlýnků na kávu má menší kapacitu než jejich automatické protějšky. To znamená, že pokud potřebujete připravit větší množství kávy najednou, můžete se setkat s omezením v rychlosti a efektivitě mletí.
- Náročnější údržba: Oproti automatickým mlýnkům vyžadují některé ruční kávomlýnky složitější údržbu a větší péči. To může zahrnovat odmontování různých částí a důkladné čištění mlecích mechanismů.
Věděli jste, že každý kávový nápoj vyžaduje jiný typ mletí?
Přesné nastavení hrubosti mletí je důležité už při přípravě samotné kávy. Espresso, cold brew nebo french press – každý z těchto nápojů vyžaduje jinou hrubost mletí. Správné mletí je tak klíčové pro dosažení optimální chuti.
Jakou hrubost mletí pro jednotlivé přípravy zvolit?
- Extra hrubé mletí: vhodné pro přípravu cold brew nebo nitro cold brew. Kávová zrna jsou hruběji mletá, což umožňuje delší extrakci.
- Hrubé mletí: používá se pro french press. V tomto případě jsou kávová zrna hrubší a méně rozdrcená, a tím pádem neprostoupí do kávy přes filtr. Naopak je ale žádoucí delší louhování ve vodě, což přispívá k bohatší a plnější chuti.
- Středně hrubé mletí: je ideální pro přípravu kávy v mokrém filtru (např. chemex nebo V60). Zrna jsou středně velká a umožňují rovnoměrnou extrakci kávy.
- Střední mletí: se používá při přípravě kávy v automatických kávovarech nebo v perkolátorech. Je to univerzální stupeň hrubosti, který funguje dobře pro různé způsoby.
- Jemné mletí: vhodné pro přípravu espressa. Jemně rozdrcená kávová zrna jsou kompaktnější a umožňují rychlou a intenzivní extrakci při vysokém tlaku.
- Extra jemné mletí: slouží například pro přípravu turecké kávy. Kávová zrna jsou mletá na velmi jemný prášek, který se smíchává s vařící vodou.
Některé modely kávomlýnků, jako je například retro mlýnek na kávu 50´s Retro Style od italského výrobce Smeg, vám umožňují nastavit až 30 stupňů hrubosti mletí, přesně podle vašich potřeb. Překvapí také kónickými mlecími kameny z nerezu a osmi přednastavitelnými programy pro přípravu jakékoliv kávy.
Jaký mlecí mechanismus zvolit?
Další častá otázka souvisí s mlecím mechanismem. Obecně platí, že zatímco ocelové mlecí kameny bývají cenově dostupnější, ty keramické, které jsou využívány u profesionálních typů kávovarů, jsou sice dražší, nicméně oproti jejich levnějším variantám jsou zároveň odolnější a postupem času nehrozí jejich otupení ani zrezivění. Na druhou stranu zase vyžadují více péče. Zkušení kávoholici na ně ovšem nedají dopustit.
Stejnou službu udělá ale i mlýnek s nerezovými kameny, například kávomlýnek z řady Artisan. Ten má špičkovou přesnost mletí, díky které vykouzlí jednotnou konzistenci namleté kávy. Jeho benefitem je také 70 unikátních nastavení hrubosti mletí nebo pokročilá technologie chytrého dávkování, která automaticky zajišťuje správné množství a konzistenci pro požadovaný způsob přípravy.
Všímejte si materiálu, velikosti nebo tvaru
Pokud už jste se rozhodli, že si domů pořídíte tohoto společníka, dejte si záležet i na výběru materiálu. Mezi ty nejoblíbenější patří kvalitní mlýnky na kávu z nerezové oceli, mlýnky z tvrdého plastu nebo starožitné kávomlýnky ze dřeva.
Mlýnky s větší kapacitou jsou ideální pro rodiny, menší mlýnky zase pohodlně postačí dvojicím nebo jednotlivcům. Nepodceňte ani tvar mlýnku. Některé modely mohou totiž v menších dlaních klouzat a práce je pak o to náročnější a zdlouhavější.
Inspirujte se dalšími články o kávě
10. ledna 2023
Fika aneb „povinný“ čas na kávu!
10. ledna 2022
Jak (si) připravit dobrou kávu
18. března 2022