Bylo to moc milé setkání a oba mladí pánové, kteří se skvěle doplňují, jsou velcí sympaťáci se smyslem pro humor. Smysl mají i pro design a hezké věci, inu podívejte se sami.
Vítejte u nich doma!
Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlíte a s kým?
Bydlíme společně v Brandýse nad Labem, kam jsme se před lety přestěhovali z Prahy, abychom založili rodinu a aby tu naše děti vyrůstaly. Takže naše aktuální složení jsou dva tátové + dvě dcery.
Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Nedávno jsme bohužel pochovali naši věrnou parťačku 17letou jorkširskou fenku Chio. Narazíte u nás ale na velkou klec se dvěma morčaty Kytkou a Ursulkou.
Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Máme praktický rodinný dům navržený tak, aby se v něm každému členu rodiny příjemně žilo.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?
Máme veliký obývák spojený s kuchyní a upřímně musíme říct, že od doby, kdy máme děti, nezbývá na velké vaření a pečení tolik času. Jsme zvyklí sbalit se a o víkendu kempovat, hodně cestujeme, karavanem jsme projeli Španělsko. Srdce domova je tam, kde jsme společně. Může to být u jídla, ale je to i večer s popcornem na gauči, při čtení pohádky před spaním nebo na zahradě při grilování. Na samotný dům se asi moc už nefixujeme.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Kuchyň jsme si nechali navrhovat na míru přesně podle toho, jaké jsme měli před lety potřeby při vaření a pečení. Poměrně netradiční tehdy bylo, že jsme vůbec neměli horní kuchyňské skříňky. Na jejich místě je velké okno do zahrady. Vždycky jsme si představovali, že budeme vařit a dívat se, jak si děti hrají na zahradě. Máme dvě trouby – když pečete dva narozeninové dorty pro dvojčata, vážně se hodí. A když byly děti menší, hitem byl veliký zelený dřez, ve kterém si holky máchaly ruce a přelévaly vodu z různých nádob mezi sebou. Dokonce k nám chodily i děti od sousedů tohle dělat, protože jejich rodiče by tuhle aktivitu doma nerozdýchali. Voda byla vždycky všude, museli jsme ji vytírat z madel šuplíků kuchyňské linky. Ale bylo to fajn.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se neobejdete v kuchyni.
Kuchyňský robot, máme ho deset let a pořád drží. Myčka! Zrovna se nám rozbila a jsou to galeje. A asi to bude čas. Když má Michal na pečení čas, klidně tam stráví několik hodin, chystá těsta, šlehá krémy... a tohle bez dostatku času prostě nejde.
Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Naše děti by asi umřely bez těstovin. Vzpomínáme, jak jsme v jejich 14 měsících jeli na dovolenou do Toskánska. Do té doby měly holky přísnou batolecí výživu podle knih, ale sotva jsme dorazili do Itálie, poznaly těstoviny a strouhaný sýr a bylo okamžitě jasno. Trvanlivé potraviny se snažíme pořizovat v bio kvalitě, hlavně koření, mouky a podobně. Od kamarádky jsme dostali dárek z Polynésie, vanilku, to je taky poklad. A konečně musíme mít doma mouku, vajíčka a mléko, aby šly ráno připravit palačinky.
Co jste naposledy uvařili nebo upekli?
Běžně to docela flákáme. Když je čas, Michal se vrhne na svíčkovou s karlovarským knedlíkem, pekl také Paris-Brest nebo dětem cupcaky. Na každé narozeniny také peče a zdobí holkám dorty.
Považujete se za dobré kuchaře?
David je kuchař s fantazií, dokáže uvařit jídla jen podle sebe. Michal se přesně drží receptů. Možná proto David lépe vaří a Michal peče.
Co vy a hudba? Co si rádi pustíte třeba při vaření?
Většinou asi řekneme Googlu na parapetu, ať nám pustí hity. Nová deska Miley Cyrus je jistota pro nás pro oba.
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Michal je šílená konzerva. Kdyby mohl, jí jen pár jídel. Určitě je mu nejbližší italská a francouzská kuchyně. David se nebojí experimentovat, takže asijská kuchyně, středomořská, vše u něj najde otevřenou náruč.
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělili o recept s našimi čtenáři?
Na focení jsme připravili rychlý letní koláč, který se nedá zkazit. Nejlepší je se sezonním ovocem. U nás vedou švestky.
Preferujete sladké, nebo slané?
David slané, Michal sladké. Kremroli a punčáku neodolá. David zase ujíždí na španělských tapas.
Hranolky, nebo salát?
Michal hranolky, David salát.
Kávu, nebo čaj?
Oba kávu, několik denně.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Než jsme měli děti, chodívali k nám přátelé po skupinkách a servírovalo se několikachodové menu, k tomu víno... byla pohoda. Byly to hezké časy, skupina přátel je vždy zárukou šťastných chvil. Teď už večer uspáváme a máme klid u televize.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Bylo to velké odhodlávání, ale Michal jednou využil toho, že byl David při covidu zavřený v karanténě, vyrazil do obchodu a nakoupil vánoční servis Villeroy & Boch. Základní sadu, tedy asi pět setů talířů, mísu na salát a prostírání. Teď už jen dokupuje vždy po kusech doplnění, polévkovou terinu, běhoun, svícny a podobně.
K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rádi alko a nealko?
Michal má rád suché víno, David v podstatě alkohol nepije. Takže u nás pak vítězí džusy nebo domácí limonády.
Co byste doporučili za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevili v poslední době?
Pro děti jsme od útlého věku měli sadu nožů Opinel, která je bezpečná a naučila je krájet. Je to úžasná vychytávka. Když ji ukážeme na Instagramu, hned se plno lidí ptá, odkud je.