Kuchyň dělá člověka: Tomáš Třeštík

21. srpna 2023
Kuchyň dělá člověka: Tomáš Třeštík
U fotografa Tomáše Třeštíka jsem fotil poněkolikáté a vždycky mě to moc baví! Tentokrát jsem za ním zavítal do jeho nedávno postaveného domu na Vyžlovce, pár kilometrů za Prahou východním směrem. Byla to velmi inspirativní návštěva a vy se můžete podívat, jak to u něj vypadá, jak stoluje a co sobě a svým dětem vařívá – nebo jak on sám říká, ohřívá.
Kuchyň dělá člověka: Tomáš Třeštík

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Většinu času bydlím v Praze na Letné, ale teď jsme na Vyžlovce, v domku, který jsem tu před pár lety s rodinou postavil vedle domku svých rodičů a sestry. Pokojíčky tu mají moje děti Ela a Jonatan.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi? 

Máme fenku německého boxera Bais.

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?

Domek uprostřed velké zahrady s výhledem do lesa, kompromis mezi hodně okny a hodně stěnami, abych měl kam věšet fotky svých kolegů fotografů.

Práci z domova se nevyhnu. Oblíbené místo, kde na ni mám klid, je právě tady. 

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

V pravém slova smyslu asi ne, nejsem úplně „vařící“ typ, ale tady na Vyžlovce to tak vlastně je. Kuchyně je organicky propojená s obývací částí, kde trávíme nejvíce času.

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Že je čistá, jednoduchá, mám zde jen spotřebiče, které fakt potřebuju a umím používat.

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete. 

Mikrovlnka, rychlovarná konvice a ostrý nůž. Jsem marnej, já vím…

Smeg konviceNa Vyžlovce mám matně bílé spotřebiče od SMEG a Wesco, v Praze matně černé. Aspoň poznám, kde zrovna jsem. 

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Červená omáčka na těstoviny. 

Co jste naposledy uvařil/upekl?

Nikdy nic. Jsem ohřívací typ.

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Považuju se za průměrného ohřívače. Za rohem tu máme skvělou pizzerii – když je potřeba udělat parádu, rozdám jídelní lístky a zaběhnu tam pro to. To je sázka na jistotu.

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření? 

Většinou mi běží na iPadu nějaký podcast na YouTube o historii, focení, autech, hodinkách, nebo teniskách.

Zrcadlové dekorace a doplňky se skvěle hodí do minimalistického interiéru.

Můj oblíbený pohled – výhled na zahradu. Vedle vstupu na zahradu můžete vidět kámen, který vykopali při stavbě základů domu.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější? 

Já nejsem moc vybíravej, vlastně nevím o ničem, co bych vysloveně nejedl nebo neměl rád. Moje partnerka Eva se směje, že kdyby mi na kus polystyrenu namazala máslo a dala tam sýr nebo salám, asi bych si toho ani nevšiml. Pravděpodobně nevšiml, ale mám rád i italskou kuchyni, japonskou, thajskou...

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?

Umím dost dobře párky, už mi tolik nepraskaj. A těstoviny s červenou omáčkou, to děti milujou. Ale recept je mé tajemství, to si vezmu do hrobu.

Nepopraskané párky!

Nepopraskané párky, kečup a dobrý chleba. Nemám to o tom, co jím, ale spíš o tom, s kým to jím.

Preferujete sladké, nebo slané?

V tomto případě jsem fluidní.

Hranolky, nebo salát?

Hranolky. Bez diskuze.

Kávu, nebo čaj?

Vanilkovou nebo karamelovou kávu. Dvě, tři denně.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Když nepočítám rodinu, se kterou jsem nejradši, tak aktuálně asi výtvarník Daniel Arsham. Nebo Kaws. Nebo fotograf Richard Avedon. Ale s tím už to asi neklapne. 

Nordic FlameBez šálku kávy si moc neumím představit ráno. Designový hasicí přístroj Nordic Flame jsem dostal jako dárek k Vánocům. 

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Komornější. Já vlastně nerad jím před moc lidmi…

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Mám rád hezké věci, přemýšlím o tom, na jaké spotřebiče se v kuchyni budu dívat, ale servis a příbory moc neřeším. Zatím.

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době? 

Nedávno jsem pořídil horkovzdušnou fritézu. Dělám v ní dětem hranolky a tvářejí se, že dobrý. A zjistil jsem, že v toustovači SMEG jdou ohřívat i takové ty koupené vafle. To mají děti taky rády.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Pár dalších obrazů a fotek na stěně…

BEZ KTERÝCH VĚCÍ SE TOMÁŠ TŘEŠTÍK V KUCHYNI NEOBEJDE?

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností