Tropické kokosové dortíky s rumovou polevou

25. července 2023
Tropické kokosové dortíky s rumovou polevou

Šumění moře, šplouchání vln, žhavý písek...Už se vidíte na pláži? Pokud máte dovolenou teprve před sebou, můžete se našimi mini dortíky na ni naladit a pokud již už máte za sebou, tak nostalgicky zavzpomínat. Díky přídavku rumu, kokosu a ananasu tropicky chutnající drobné pečivo si užijete i doma na zahradě nebo terase. 
Co k tomu budete potřebovat? Trochu času a kvalitní pečicí formu s drobnými tvary a pokud možno i exotickými motivy. My jsme recept postavili na formu od Nordic Ware Mořské motivy o objemu 1,5 cup, tedy cca 0,355 l, kterou naplníte zhruba 2x.


Doba přípravy: cca 45 minut včetně pečení + doba na vychladnutí
Počet porcí: 38–40

Tropické kokosové dortíky s rumovou polevou

Ingredience

  • hrnek hladké mouky
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 1/2 hrnku rozpušteného másla v pokojové teplote
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/3 hrnku cukru krystal
  • 1/3 hrnku kokosového mléka
  • 2 polévkové lžíce trtinového cukru
  • 1 polévková lžíce bílého rumu
  • 1 cajová lžicka kokosového likéru (Malibu, Pina Colada atp.)
  • 1 cajová lžicka tekuté vanilky (vanilkového extraktu)
  • 1/2 cajové lžicky prášku do peciva
  • špetka jedlé sody
  • špetka soli

Na polevu:

  • 1 hrnek mouckového cukru
  • 2,5 polévkové lžíce ananasové štávy s dužninou
  • 1 cajová lžicka bílého rumu

Co budete potrebovat

Postup

1. Rozehrejte troubu na 170–180 °C. Na menší plech rozprostrete kokos a v rozehráté troube nechejte zezlátnout. Bude to trvat 5-10 minut, kokos cca 2x špachtlí promíchejte. Po vychladnutí nalámejte specené plošky pomocí varecky nebo drevené lžíce na drobnejší kousky.
2.  V kuchynském robotu nebo pomocí rucního šlehace vyšlehejte rozpuštené máslo s obema cukry do peny, pak pridejte vejce, kokosové mléko a další tekuté prísady a vyšlehejte opet do peny.
3. Ve stredne velké míse smíchejte všechny sypké prísady spolecne s vychladlými kousky kokosu a následne postupne vsypte do mísy robotu k tekutým prísadám. Vždy dobre promíchejte, pokud pracujete rucne, jinak toto provádejte behem chodu robota na nízké otácky. Po základním promíchání v robotu pak použijte sterku a dobre seškrábejte steny pracovní mísy.
4. Pecicí formu pomocí štetce dobre vymažte a vysypte kokosem anebo použijte speciální prípravek na vymazání (a pak již formu nevysypávejte!).
5. Testo vlijte jen do cca poloviny výšky jednotlivých formicek, nakonec vždy uhladte malou sterkou, špachtlí nebo cukrárským nožem a nakonec ješte jemne formou poklepejte, címž odstraníte zbylé vzduchové bublinky v teste.
6. Pecte stále v rozpálené troube na 180 °C 10–12 minut, nebo dokud nezezlátnou okraje s stred dortíku je pevný na dotek. Mužete také udelat test špejlí
(bude-li po vpichu suchá, máte upeceno).
7. Po vyjmutí z trouby postavte celý plát s formickami na chladicí mrížku a po cca 5 minutách na mrížku vyklopte hotové dortíky, které nechejte zcela vychladnout. Formu šetrne a rucne vymyjte, vytrete do sucha a opet vysypte nebo použijte sprej na pecení a opakujte se zbylým testem.
8. Polevu si pripravujte až když první várka chladne a zbytek bábovicek se dopéká v troube. Do misky prosajte mouckový cukr, pridejte rum a ananasovou štávu a metlickou vymíchejte dohladka. Až dortíky vychladnou, nekteré z nich ponorte do poloviny do polevy, položte zpet na mrížku, kterou podložte plechem kvuli odkapávání a nechejte ztuhnout.

Malé bábovicky z formy Nordic ware Morské motivy
Pecicí kovová forma Nordic Ware Letní morské motivy

Naše tipy

  • Nesete upecené dortíky na party ci piknik nebo nekam na návštevu? Pak by se vám mohly hodit tácy na s poklopem, které poslouží nejen pro prenos ale i pro vystavení.
  • Pro výrobu kokosových dortíku mužete využít jakoukoliv formu s drobnými tvary, jen musíte pocítat s príslušným objemem testa.
  • Nejste milovníkem sladkých chutí? Drobné tvary se hodí i pro slané peciv, mužete vyzkoušet napríklad recept Pepy Maršálka na sýrové muffinky.

Co by se vám mohlo hodit