Recept na cca 30 ks lineckých košíčků
Ingredience
na těsto:
- 125 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 60 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
na ovocnou náplň:
- 125 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 60 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- pol. lžíce strouhaný perník
na krém:
- 170 g másla
- 140 g hořké čokolády
na dekoraci:
- marcipánové hvězdičky
Postup
Příprava těsta:
K práci na výrobu lineckého těsta použijte plochý šlehač. Lehce povolené nakrájené máslo pomocí tohoto šlehače propracujte se zbytkem surovin do jemného, nelepivého těsta. Míchejte na pomalý chod, do propojení všech surovin. Čas propracování záleží na teplotě surovin, která by měla být stejná. Pracujte tak rychle, aby se těsto nespařilo.
Hotové těsto dejte odpočinout do lednice, nejlépe přes noc
Těstem naplňte připravené formičky na košíčky; nechte je pak opět chvilku v chladu zatuhnout.
Nožem seřízněte přečnívající okraje.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C do zlatavé barvy.
Po upečení nechejte vychladnout, pak vyklopte. Pro snadnější vyjmutí z formiček můžete použít magnet.
Plnění košíčků:
Švestkovou marmeládu dle potřeby lehce zahustěte strouhaným perníkem a ihned začněte košíčky plnit.
Příprava krému a dohotovení:
Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a nechejte vychladnout na nižší, než pokojovou teplotu. Lehce povolené máslo vyšlehejte a přidejte k němu rozpuštěnou čokoládu a v robotu promíchejte.
Pomocí cukrářského sáčku pak rychle tuto hmotu nastříkejte na povrch košíčků.
Naplněné košíčky odložte na chladné místo a nechejte zatuhnout.
Baví vás pečení? Vyzkoušejte kurzy v naší prémiové škole vaření Gourmet Academy, které můžete věnovat i jako dárek.
Pokud se nedostanete na kurz pečení s Editou Paulusovou v nejbližší době, můžete si upéct alespoň Editiny recepty. Její vánočního cukroví vám bude chutnat ke kávě či čaji po celý rok. Vyzkoušet můžete třeba recept na vláčnou vánočku s brusinkami nebo kakaové sušenky s višňovou marmeládou.
Další recepty cukrářky Edity Paulusové
02. února 2022
Kakaové sušenky s višňovou marmeládou
08. prosince 2024