Když zima cukruje ulice vločkami a rukavice si říkají o pozornost je na čase popřemýšlet o tom, čím se zahřát i zevnitř. Třeba pořádně velkým hrnkem s voňavým svařákem. Příprava je časově nenáročná a výsledek stojí za to.
Nápojů, které vás prohřejí od líček po palce u nohou je celá řada. My jsme si pro vás připravili několik lahodných variant, které stojí za to vyzkoušet!
Glögg není grog
Inspirujte se například v severských zemích, kde se vaří tradiční nápoj, jemuž ve Švédsku a na Islandu říkají glögg. Pokud někde hledat recept na zaručené prohřátí, jsou to bezesporu země, kde teplota klesá hluboko pod bod mrazu a zimy bývají dlouhé a chladné. Základ tvoří červené víno, báječné aroma zajistí koření – skořice, hřebíček, kardamom a zázvor. Glögg by nebyl glöggem bez ořechů, pomerančové kůry a sušeného ovoce. V alkoholické verzi se přidává portské nebo jiné výrazné víno, madeira či brandy.
Glögg s červeným vínem a koňakem
Ingredience 4 porce
- 1 láhev červeného suchého vína
- 5 lžiček nebo 4 sáčky Kusmi Tea Glögg
- asi 100 g třtinového bílého cukru
- citrónová šťáva
- 50 g drcených mandlí
- 50-100 ml brandy podle chuti
Postup
- Víno ohřejte s mandlemi (nesmí se však vařit!).
- Čajovou směs zalijte v konvici vínem ohřátým na 90 °C a asi 4 minuty louhujte.
- Rozlijte do sklenic, doplňte brandy, dochuťte cukrem a citronem.
- Užívejte si, jak se vám po celém tělo rozlévá teplo doplněné o lahodnou chuť skořice, lékořice a kardamomu.
Experimentujte i s dalšími čaji od Kusmi Tea
Pečené ovoce v horkém víně
Ingredience 4-6 porcí
- 1 hrst malin
- 1 hrst jahod pokrájených na čtvrtky
- 1 oloupané, na kostičky nakrájené jablko
- 1 oloupaný pomeranč zbavený bílé vnitřní slupky
- necelá lžička skořice, 1 celá skořice, 3 ks hřebíčku (místo koření můžete použít i naší limitovanou edici vánočního čaje Tsarevna)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr, asi 1 dl vody
- 0,75 l dobrého červeného suchého vína, pomeranč na ozdobu
Postup
- Ovoce vložte do pekáče, přidejte vodu, koření a cukr. Pečte odkryté v troubě při 170 °C za občasného promíchávání, v případě potřeby podlijte troškou vody. Když vznikne hustá lepkavá konzistence, vyjměte pekáč z trouby, vyberte z něj celou skořici a hřebíček a nechte vychladnout.
- Víno ohřejte (nesmí projít varem!), do hrnečku dejte asi 3 lžičky pečeného čaje a zalijte vínem. V případě potřeby doslaďte, ozdobte pomerančem a servírujte horké.
Tip: Zbytek směsi můžete uložit do ledových tvořítek a dát do mrazáku.
Čajový dýchánek s kapkou alkoholu
Organické čaje Kusmi Tea jsou plné koření a jiskrných tónů čajových chutí. Můžete je proto použít i jako základ alkoholických horkých nápojů na mrazivé zimní večery. Stačí přidat kapku rumu nebo griotky a slastný prohřívací lektvar je na světě. Pro ty náročnější labužníky jsme si ale připravili sofistikovanější varianty. Eleganci a punc starých dob dodá vašim nápojům kvalitní porcelán. Co říkáte třeba na novou kolekci Signum, která vznikla ve spolupráci dvou velikánů SWAROVSKI X ROSENTHAL?
Jablečný punč s grenadinou pro malé i velké
Ingredience 4 porce
- 6 dl jablečného džusu
- 2 dl vody
- 4 lžíce grenadiny
- kus celé skořice
- 2 hřebíčky
- pomerančová a citrónová šťáva
- med podle chuti
- + několik plátků citronu nebo pomeranče na ozdobu
Postup
- Džus s vodou, skořicí a hřebíčkem přiveďte k varu.
- Vařte pozvolna asi 15 minut, pak vyjměte koření.
- Rozlijte do oblíbených hrnečků, přidejte grenadinu a podle chuti med.
- Dozdobte plátky ovoce a horké podávejte
Co se vám bude hodit
Další inspirace pro zahřátí
31. prosince 2024
Sváteční punč od srdce
10. ledna 2022
Jak vybrat čaj?
07. března 2022
Tradiční podávání čaje
04. ledna 2023