Když zima cukruje ulice vločkami a rukavice si říkají o pozornost je na čase popřemýšlet o tom, čím se zahřát i zevnitř. Třeba pořádně velkým hrnkem s voňavým svařákem. Příprava je časově nenáročná a výsledek stojí za to.
Nápojů, které vás prohřejí od líček po palce u nohou je celá řada. My jsme si pro vás připravili několik lahodných variant, které stojí za to vyzkoušet!
Glögg není grog
Inspirujte se například v severských zemích, kde se vaří tradiční nápoj, jemuž ve Švédsku a na Islandu říkají glögg. Pokud někde hledat recept na zaručené prohřátí, jsou to bezesporu země, kde teplota klesá hluboko pod bod mrazu a zimy bývají dlouhé a chladné. Základ tvoří červené víno, báječné aroma zajistí koření – skořice, hřebíček, kardamom a zázvor. Glögg by nebyl glöggem bez ořechů, pomerančové kůry a sušeného ovoce. V alkoholické verzi se přidává portské nebo jiné výrazné víno, madeira či brandy.
Glögg s červeným vínem a koňakem
Ingredience 4 porce
- 1 láhev červeného suchého vína
- 5 lžiček nebo 4 sáčky Kusmi Tea Glögg
- asi 100 g třtinového bílého cukru
- citrónová šťáva
- 50 g drcených mandlí
- 50-100 ml brandy podle chuti
Postup
- Víno ohřejte s mandlemi (nesmí se však vařit!).
- Čajovou směs zalijte v konvici vínem ohřátým na 90 °C a asi 4 minuty louhujte.
- Rozlijte do sklenic, doplňte brandy, dochuťte cukrem a citronem.
- Užívejte si, jak se vám po celém tělo rozlévá teplo doplněné o lahodnou chuť skořice, lékořice a kardamomu.
Experimentujte i s dalšími čaji od Kusmi Tea
Pečené ovoce v horkém víně
Ingredience 4-6 porcí
- 1 hrst malin
- 1 hrst jahod pokrájených na čtvrtky
- 1 oloupané, na kostičky nakrájené jablko
- 1 oloupaný pomeranč zbavený bílé vnitřní slupky
- necelá lžička skořice, 1 celá skořice, 3 ks hřebíčku (místo koření můžete použít i naší limitovanou edici vánočního čaje Tsarevna)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr, asi 1 dl vody
- 0,75 l dobrého červeného suchého vína, pomeranč na ozdobu
Postup
- Ovoce vložte do pekáče, přidejte vodu, koření a cukr. Pečte odkryté v troubě při 170 °C za občasného promíchávání, v případě potřeby podlijte troškou vody. Když vznikne hustá lepkavá konzistence, vyjměte pekáč z trouby, vyberte z něj celou skořici a hřebíček a nechte vychladnout.
- Víno ohřejte (nesmí projít varem!), do hrnečku dejte asi 3 lžičky pečeného čaje a zalijte vínem. V případě potřeby doslaďte, ozdobte pomerančem a servírujte horké.
Tip: Zbytek směsi můžete uložit do ledových tvořítek a dát do mrazáku.
Čajový dýchánek s kapkou alkoholu
Organické čaje Kusmi Tea jsou plné koření a jiskrných tónů čajových chutí. Můžete je proto použít i jako základ alkoholických horkých nápojů na mrazivé zimní večery. Stačí přidat kapku rumu nebo griotky a slastný prohřívací lektvar je na světě. Pro ty náročnější labužníky jsme si ale připravili sofistikovanější varianty. Eleganci a punc starých dob dodá vašim nápojům kvalitní porcelán. Co říkáte třeba na novou kolekci Signum, která vznikla ve spolupráci dvou velikánů SWAROVSKI X ROSENTHAL?
Jablečný punč s grenadinou pro malé i velké
Ingredience 4 porce
- 6 dl jablečného džusu
- 2 dl vody
- 4 lžíce grenadiny
- kus celé skořice
- 2 hřebíčky
- pomerančová a citrónová šťáva
- med podle chuti
- + několik plátků citronu nebo pomeranče na ozdobu
Postup
- Džus s vodou, skořicí a hřebíčkem přiveďte k varu.
- Vařte pozvolna asi 15 minut, pak vyjměte koření.
- Rozlijte do oblíbených hrnečků, přidejte grenadinu a podle chuti med.
- Dozdobte plátky ovoce a horké podávejte
SOUVISEJÍCÍ A DOPORUČENÉ PRODUKTY
21. ledna 2022
Sváteční punč od srdce
10. ledna 2022
Jak vybrat čaj?
07. března 2022
Tradiční podávání čaje
04. ledna 2023