Pšenično žitný chléb podle Josefa Maršálka

05. června 2024
Pšenično žitný chléb podle Josefa Maršálka
Připravte si vláčný chléb podle mistra cukráře a pekaře Josefa Maršálka, který vám poradí s přípravou perfektního těsta. Jak totiž sám říká: „V chlebu je život a kdo se nesrovná s ním, nesrovná se ani s lidmi. 

Obtížnost: střední
Doba přípravy: 30 minut ( + kynutí přes noc)
Doba pečení: 50 minut
Počet porcí: 4

 
Pšenično žitný chléb podle Josefa Maršálka

Ingredience

Biga:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g vody
  • 1 g droždí 

Těsto:

  • 150 g celozrnné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 540 g vody
  • 25 g octu 
  • 15 g droždí
  • 15 g soli 
  • 5 g chlebového koření

Na dokončení:

  • Hladká mouka na podsypaní
  • Ošatka
  • Mřížka na vychladnutí

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. První den připravíme bigu. Smícháme všechny ingredience do pevného těsta, které následně umístíme do mísy. Přikryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě kynout přes noc
  2. Druhý den bigu nařežeme na menší kousky. Do mísy k ní navážíme vodu společně s droždím a přidáme zbytek mouky. Vše zamícháme. 
  3. Dalším krokem je ocet, který do směsi přidáme i s připraveným kořením. Hněteme přibližně 5 minut. Poté zapracujeme sůl a pokračujeme v hnětení, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu a vařečku. Směs necháme v míse asi 15-20 minut odpočinout a poté těsto přeložíme. 
  4. Po dalším odpočinutí jej vyjmeme a na pomoučené ploše z těsta vytvarujeme bochník, který dáme do vysypané ošatky kynout. Po nakynutí jej vyklopíme na horký plech. 
  5. Do trouby vložíme několik kostek ledu a plech společně s naším bochníkem. Pečeme 15 minut při teplotě 250 °C a poté dalších 35 minut při 220 °C. Jakmile uplyne potřebný čas pro upečení, výsledný chléb vyjmeme z trouby a necháme jej odpočinout a dostatečně vychladnout na předem připravené chladicí mřížce
  6. Podáváme s našlehaným tvarohem či máslem, zkrátka tak, jak máme čerstvé domácí pečivo nejradši!