Tradiční chaloupky v originálním provedení
Tyhle roztomilé chaloupky si můžete snadno připravit s dětmi a obdarovat jimi vaši rodinu. Poslouží i jako hezká dekorace pro navození vánoční atmosféry!
Tyhle roztomilé chaloupky si můžete snadno připravit s dětmi a obdarovat jimi vaši rodinu. Poslouží i jako hezká dekorace pro navození vánoční atmosféry!
Ingredience
- 200 g medu
- 75 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- ½ sáčku perníkového koření
- menší špetka soli
- 400 g mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 15 g kakaa
- moučkový cukr na slepení
- papír, tužka a pravítko na šablony
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo, cukr a med, dokud nevznikne tekutá směs bez viditelných zrníček cukru. Nechte tuto sladkou směs vychladnout a pak do ní přimíchejte vejce a koření. Smíchejte spolu mouku, kypřicí prášek a kakao a pak do směsi vešlehejte 2/3 sladké medové směsi. Zbylou 1/3 medové směsi pak zašlehejte ručně. Teď by mělo jít těsto vyválet dotenka. Je důležité si pořádně posypat pracovní prostor moukou, protože těsto bude hodně lepit díky vysokému podílu medu.
- Připravte si šablony z papíru. Pomocí šablon vykrajujte malé střechy a postranní stěny miniaturních perníkových domečků.
- Malé perníky pečte v troubě předehřáté na 150 °C 5-8 minut. Nechte perníčky vychladnout a mezitím smíchejte moučkový cukr s vodou, dokud nevznikne tuhá lepivá hmota. Teď už můžete slepováním jednotlivých perníků pomocí cukru sestavit malé chaloupky. Před zdobením chaloupek doporučujeme počkat, až moučkový cukr zcela zaschne.
Chaloupka z bábovkové formy
Pokud jste vytížení a nemáte čas na přípravu perníčkových chaloupek podle šablony, přesto byste však vašim blízkým chtěli nabídnout alespoň nějakou variantu vánoční chaloupky, máme pro vás malý tip. Upečte si chaloupku v bábovkových formách od amerického specialisty na formy na pečení – Nordic Ware.
Ve formách z litého hliníku s odolných nepřilnavým povrchem se velmi dobře peče, navíc se bábovky snadno vyklepávají. Dopečenou bábovku s propracovanými detaily pak stačí jednoduše dozdobit polevou či cukrem a je to!