1. recept - Doba přípravy: cca 15 minut + 45 minut pečení
2. recept - Doba přípravy: cca 20 minut + cca 20 dopečen
Vychytaný rybízový koláč podle Simony
Doba přípravy: cca 15 minut + 45 minut pečení
těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 50 g Hery
náplň:
- 250–300 g obraného čerstvého rybízu
- 500 g měkkého tvarohu (farmářský nebo kostka v alobalu ne vanička!)
- 180 g ricotty
- 200 ml mléka
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudinkový prášek (bio)
Postup koláč podle Simony
1. Všechny suroviny na těsto v ruce promněte a udělejte drobenku.
2. Všechny suroviny na náplň kromě rybízu vymíchejte v míse dohladka. Máte-li kuchyňský robot, půjde vám to snadněji.
3. Dno dortové nebo koláčové formy (Ø 26–28 cm), případně pečicí plech se zvednutými okraji vyložte pečicím papírem a vsypte připravenou drobenku.
4. Na drobenku nalejte tvarohovou náplň, na ní přidejte kuličky rybízu.
Tip: Jste-li milovníky koláčů s drobenkou, na korpus použijte jen 3/4 připravené a zbytkem pak posypte rybíz.
5. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40–45 minut. Následně nechte vychladnout. Zcela vychladlý koláč dejte ještě vychladit do lednice a servírujte jako osvěžující svačinku.
Koláčové formy ve všech barvách léta
Rybízové nebe – vynikající kombinace rybízu a našlehaného sněhu
Doba přípravy: cca 20 minut + cca 20 minut dopečení
na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 200 g Hery
- 3 žloutky
- 4 lžíce šlehačky (smetana 33 a více %)
- 1/4 prášku do pečiva
- sůl na špičku nože
na vrchní vrstvu:
- 6 bílků
- 150 g cukru krupice
- 150 g cukru moučka
- 250 g kuliček rybízu (rybíz jen oberte, pokud možno nepropírejte ve vodě)
* Množství vystačí na 1 opravdu velký plech nebo 2–3 dortové korpusy
Postup rybízové nebe
1. Na vále nebo v robotu vypracujte těsto, které pak válečkem rozválejte na plechu. V dortové formě použijte svoje ruce; výška těsta cca 1,5 cm.
2. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 10–15 minut do slabounce růžova, těsto bude nedopečené! Jakmile těsto vytáhnete, teplotu v troubě zvyšte na 200 °C.
3. Zatímco se peče těsto, vyšlehejte v robotu sníh, opatrně na menší otáčky do něj zašlehejte krupicový cukr a následně gumovou stěrkou pak ten moučkový. Úplně nakonec přidejte rybíz.
4. Gumovou stěrkou naneste na polodopečené těsto rybízovo-sněhovou dobrotu v silné vrstvě, avšak ne vyšší než 4 cm, protože pak už se sníh připaluje.
5. Plech nebo dortovou formu se sněhovou vrstvou vložte na 3–4 minuty do rozpálené trouby, pak teplotu zeslabte na minimum a počkejte, až sníh lehounce zahnědne, což podle typu trouby bude trvat dalších 15–20 minut.
6. Po vyndání vám moučník lehce spadne, čehož se nelekejte a servírujte teplý, nejlépe do 5 hodin od upečení. Dezert je vynikající i druhý den, ovšem málokdy do něj zbude.
Užijete při přípravě
Další tipy na letní dezerty
02. srpna 2023
Malinová galetka s mandlovým prachem a ibiškovou polevou
27. července 2023