Valentýn se kvapem blíží a vy stále přemýšlíte jak nejlépe potěšit svou drahou polovičku?
Vsaďte na romantické gesto v podobě vlastnoručně upečeného dezertu od cukrářského mistra Josefa Maršálka. Můžete jím obdarovat své blízké, servírovat ho k snídani nebo podávat jako sladkou tečku po romantické večeři.
Valentýnské donuty s ovocnou polevou
Počet porcí: 14
Ingredience
Těsto
- 280 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 20 g rumu
- 2 vejce o velikosti M
- 65 g másla
- 165 g mléka
- 15 g droždí
- 3 g soli
- 1 g anýzu
Poleva
- 250 g cukru moučka
- 120 g jahod, malin, borůvek…
- 10 g mrazem sušeného ovoce podle chuti
Na dokončení:
- 10 g mrazem sušeného ovoce
- 1 l řepkového oleje na smažení
Postup
1. Do mísy dejte hrubou mouku, droždí a mléko a všechno dohromady zamíchejte. Dobře směs přikryjte a nechte 1 hodinu kynout v pokojové teplotě.
2. Poté přidejte vejce, rum a cukr a vše pečlivě zamíchejte.
3. Přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Dále přidejte sůl a koření a úplně nakonec máslo.
4. Hněťte, dokud nezískáte hladké, pevné a elastické těsto. To dobře přikryjte, aby neoschlo, a nechte ho v pokojové teplotě nejméně 45 min. nakynout.
5. Těsto opatrně přendejte na lehce pomoučněný vál a rozdělte ho na 14 stejných kousků (jeden přibližně o 50ti gramech).
6. Kousky vyválejte do malých kuliček a nechte je 5-10 min. odpočinout.
7. Poté pomocí pomoučněného prstu do každého z nich udělejte otvor, který poté roztáhněte do stran tak, aby vznikl kroužek o průměru asi 7 cm.
8. Postupně je odkládejte na pomoučněný tác či plech a nechte je přikryté nakynout na dvojnásobný objem.
9. V pánvi rozehřejte olej na 170 °C a kroužky v něm postupně smažte, z každé strany přibližně 1,5-2 min.
10. Vyndejte hotové donuty na plech vyložený ubrousky, které vsáknou přebytečný olej a nechte je tam zcela vychladnout.
11. Všechny ingredience na polevu rozmixujte dohladka pomocí kuchyňského robota nebo ponorného mixéru.
12. Usmažené donuty v polevě namočte jednou stranou, nechte okapat na mřížce a přes zaschnutím dozdobte mrazem sušeným ovocem.
Další sladké recepty od Josefa Maršálka
03. února 2023 Josef Maršálek
Valentýnské bezé Josefa Maršálka
05. února 2024 Josef Maršálek
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek