
Valentýn se kvapem blíží a vy stále přemýšlíte jak nejlépe potěšit svou drahou polovičku?
Vsaďte na romantické gesto v podobě vlastnoručně upečeného dezertu od cukrářského mistra Josefa Maršálka. Můžete jím obdarovat své blízké, servírovat ho k snídani nebo podávat jako sladkou tečku po romantické večeři.

Valentýnské donuty s ovocnou polevou
Počet porcí: 14
Ingredience
Těsto
- 280 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 20 g rumu
- 2 vejce o velikosti M
- 65 g másla
- 165 g mléka
- 15 g droždí
- 3 g soli
- 1 g anýzu
Poleva
- 250 g cukru moučka
- 120 g jahod, malin, borůvek…
- 10 g mrazem sušeného ovoce podle chuti
Na dokončení:
- 10 g mrazem sušeného ovoce
- 1 l řepkového oleje na smažení
Postup
1. Do mísy dejte hrubou mouku, droždí a mléko a všechno dohromady zamíchejte. Dobře směs přikryjte a nechte 1 hodinu kynout v pokojové teplotě.
2. Poté přidejte vejce, rum a cukr a vše pečlivě zamíchejte.
3. Přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Dále přidejte sůl a koření a úplně nakonec máslo.
4. Hněťte, dokud nezískáte hladké, pevné a elastické těsto. To dobře přikryjte, aby neoschlo, a nechte ho v pokojové teplotě nejméně 45 min. nakynout.
5. Těsto opatrně přendejte na lehce pomoučněný vál a rozdělte ho na 14 stejných kousků (jeden přibližně o 50ti gramech).
6. Kousky vyválejte do malých kuliček a nechte je 5-10 min. odpočinout.
7. Poté pomocí pomoučněného prstu do každého z nich udělejte otvor, který poté roztáhněte do stran tak, aby vznikl kroužek o průměru asi 7 cm.
8. Postupně je odkládejte na pomoučněný tác či plech a nechte je přikryté nakynout na dvojnásobný objem.
9. V pánvi rozehřejte olej na 170 °C a kroužky v něm postupně smažte, z každé strany přibližně 1,5-2 min.
10. Vyndejte hotové donuty na plech vyložený ubrousky, které vsáknou přebytečný olej a nechte je tam zcela vychladnout.
11. Všechny ingredience na polevu rozmixujte dohladka pomocí kuchyňského robota nebo ponorného mixéru.
12. Usmažené donuty v polevě namočte jednou stranou, nechte okapat na mřížce a přes zaschnutím dozdobte mrazem sušeným ovocem.