Celková doba přípravy: 35 minut
z toho pečení: 25 minut
Počet porcí: 4-5
Ingredience
- 1 kg brambor
- 250 g špenátových listů
- 150 g uzeného
- 200 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 1 kelímek smetany 12 %
- 2 stroužky česneku
- hrst kopřiv
- sůl a pepř a muškátový oříšek
Postup
- Dejte vařit osolenou vodu do většího hrnce. Brambory důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky.
- Plátky brambor vhoďte do vroucí vody a 10 minut vařte. Pak vodu slijte, brambory budou pevné, jen lehce předvařené.
- Mezitím oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a lehce osmahněte na másle. Pak zaprašte moukou, zalijte smetanou a krátce povařte. Takto připravená omáčka – bešamel po chvíli zhoustne.
- Špenát i kopřivy zbavte stonků, důkladně propláchněte ve studené vodě, nechte odkapat a pak listy nahrubo nasekejte.
5. Troubu předehřejte na 170 °C. Do zapékací formy nebo většího litinového kastrolu či pekáče vyskládejte polovinu brambor a zalijte polovinou bešamelu.
6. Pak dejte vrstvu špenátu s kopřivami, přidejte nasekaný česnek, a na kostičky nakrájené uzené, osolte, opepřete a okořeňte strouhaným muškátovým oříškem. Poslední vrstvu vytvořte ze zbylých brambor a opět přelijte připravenou omáčkou.
7. V troubě pečte zhruba 20 minut, pak posypte strouhaným sýrem a ještě 5 minut dopečte, až se sýr rozpustí a zezlátne.
Velikonoce naslano – další recepty
29. března 2022
Velikonoční nádivka se slaninou, kešu a jarními bylinkami
30. března 2022
Velikonoční polévka
21. ledna 2022
Velikonoční jehněčí kotletky s brokolicí
24. března 2023