Doba přípravy: 20 minut + 6 hodin tuhnutí
Ingredience
- 200 g cukru krystal
- 4 velká čerstvá vejce
- 4 cl Amaretto
- 500 g mascarpone
- 400 g cukrářských piškotů
- silná káva
- kakao
Postup
1. Nejprve si připravte silnou kávu. Na toto množství moučníku by vám mělo stačit cca půl litru. Pokud používáte klasickou mletou kávu, tak si ji nezapomeňte přefiltrovat nebo alespoň přecedit.
2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vložte do kuchyňského robota, přidejte cukr a šlehejte na nejrychlejší obrátky minimálně 8 minut (čas opravdu dodržte). Vznikne vám tuhý, bílý, nadýchaný krém.
3. Do vyšlehaných žloutků přidejte Mascarpone i Amaretto a dobře promíchejte. Pokud by se vám zdálo, že Amaretto je v krému málo výrazné, přilejte ještě podle své chuti.
4. Ve druhé míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně jej přidejte do žloutkového krému.
5. Tiramisu si připravte do větší zapékací mísy, nejlépe do té, ve které ho chcete i servírovat. Pokud by vám náhodou zůstalo do druhého dne, zbytek podávejte ve velkých skleněných pohárech.
6. Cukrářské piškoty postupně namáčejte do kávy a pokládejte do mísy. Pozor! Pravé cukrářské piškoty jsou velmi jemné, proto je v kávě nenechávejte příliš dlouho.
7. Když piškoty vyložíte celou mísu, přidejte navrch polovinu krému a postup zopakujte – v kávě namočené piškoty naskládejte na vrstvu krému po celé ploše a přidejte druhou polovinu ušlehaného krému.
8. Pokud jste zkušenější a zručnější, můžete tuto druhou vrstvu vytvořit pomocí cukrářského sáčku jako malé kopečky krému, těsně vedle sebe.
9. Úplně na závěr hotové tiramisu posypte vrstvou kvalitního kakaa a dejte do ledničky ztuhnout. Nejlépe přes noc.
Naše tipy
- Tiramisu si připravte do formy, ve které ho budete i servírovat. Pravé italské se totiž nekrájí jako zákusek, ale porcuje a servíruje velkou lžící.
- Máte chuť na tiramisu v létě a bojíte se podávat dezert ze syrových vajec? Vyšlehejte žloutky i bílky nad vodní párou. Pak se už nemusíte ničeho obávat.
Další recepty na sladké dezerty
25. ledna 2022
Jemné a nadýchané jablečné lívance s javorovým sirupem
27. ledna 2022