V našich zemích poněkud netradiční ovocný koláč je v pořadí 7. receptem ze seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Olivera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem.
Počet porcí: 18
Příprava: 60 minut + doba chladnutí koláče
Nutriční hodnota: 399 kcal, 25,5 g tuků (8,8 g nasycených), 7,1 g bílkovin, 36,6 g sacharidů, 21,8 g cukrů, 0,3 g soli, 2,1 g vlákniny
Jamie Oliver
Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká: „Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“
Ingredience
Základ koláče:
- 750 g švestek
- 500 g křehkého máslového těsta
- 30 g plátkovaných mandlí
- 20 g moučkového cukru
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Mandlová náplň:
- 2 pomeranče bio (kůra)
- 2 citrony bio (kůra)
- 200 g másla pokojové teploty
- 200 g třtinového cukru (krupice)
- 200 g mletých mandlí
- 40 g hladké mouky, plus na poprášení
- 4 velká vejce
- 1 lžička mandlového extraktu
Pro dospěláky přidáním polevy z likéru Limoncello dodáte ovocné britské klasice ještě o něco větší italský šmrnc.
Likérová poleva:
- 75 g moučkového cukru
- 25 ml likéru Limoncello
Postup
- Švestky rozpulte, vypeckujte a poté vhoďte do mísy s moučkovým cukrem. Přidejte otrhané lístky rozmarýnu a nechte společně se švestkami a cukrem 30 minut macerovat. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na přípravu mandlové náplně nejprve utřete pomocí nástavce bamix® na šlehání máslo s cukrem ve velké, hluboké misce, pak přidejte vajíčka a došlehejte.
- Přidejte jemně nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, pak opatrně vmíchejte mandlový extrakt, mleté mandle a mouku.
- Vyválejte těsto na pomoučeném vále tak, aby se vešlo na pečící plech o rozměrech 25 x 35 cm a přesahovalo na všech stranách mírně nahoru.
- Pečte uprostřed trouby po dobu 15 minut, nebo dokud není dozlatova upečené.
- Vyndejte plech a snižte teplotu v troubě na 160 °C. Rozprostřete mandlovou náplň na těsto a poklaďte švestkami a plátky mandlí.
- Dejte zpět do trouby a pečte dalších 30 minut nebo dokud není zlatavé. Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout.
- Smíchejte v misce suroviny na polevu a dohladka pomocí bamix® umixujte. Polevou pokapejte koláč a nakrájejte na kousky.
Další recepty Jamieho Olivera
17. ledna 2022
Losos a zelenina s pestem podle Jamieho Olivera
17. října 2024
Dýňová polévka podle Jamieho Olivera
25. ledna 2022
Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Olivera
21. ledna 2022
Recept na hummus podle Jamieho Olivera
21. prosince 2021