Báječný švestkový koláč italského střihu, s mandlemi a rozmarýnem, podle Jamieho Olivera

18. ledna 2022
Báječný švestkový koláč italského střihu, s mandlemi a rozmarýnem, podle Jamieho Olivera
Ochutnejte britskou klasiku šmrncnutou Itálií. To pravé, když chcete nakrmit dav hladovců, dětí i dospělých. Obě skupiny si jej okamžitě zamilují.

V našich zemích poněkud netradiční ovocný koláč je v pořadí 7. receptem ze seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Olivera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem. 

Počet porcí: 18

Příprava: 60 minut + doba chladnutí koláče

Nutriční hodnota: 399 kcal, 25,5 g tuků (8,8 g nasycených), 7,1 g bílkovin, 36,6 g sacharidů, 21,8 g cukrů, 0,3 g soli, 2,1 g vlákniny
Báječný švestkový koláč italského střihu, s mandlemi a rozmarýnem, podle Jamieho Olivera

Jamie Oliver

Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká: „Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“

Bamix, SwissLine M200, ponorný tyčový mixér, 200 W, černá

Ingredience

Základ koláče:

  • 750 g švestek
  • 500 g křehkého máslového těsta
  • 30 g plátkovaných mandlí
  • 20 g moučkového cukru
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu

Mandlová náplň:

  • 2 pomeranče bio (kůra)
  • 2 citrony bio (kůra)
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 200 g třtinového cukru (krupice)
  • 200 g mletých mandlí
  • 40 g hladké mouky, plus na poprášení
  • 4 velká vejce
  • 1 lžička mandlového extraktu

Pro dospěláky přidáním polevy z likéru Limoncello dodáte ovocné britské klasice ještě o něco větší italský šmrnc.

Likérová poleva:

  • 75 g moučkového cukru
  • 25 ml likéru Limoncello

Postup

  1.  Švestky rozpulte, vypeckujte a poté vhoďte do mísy s moučkovým cukrem. Přidejte otrhané lístky rozmarýnu a nechte  společně se švestkami a cukrem 30 minut macerovat. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Na přípravu mandlové náplně nejprve utřete pomocí nástavce bamix® na šlehání máslo s cukrem ve velké, hluboké misce, pak přidejte vajíčka a došlehejte.
  3. Přidejte jemně nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, pak opatrně vmíchejte mandlový extrakt, mleté mandle a mouku.
  4. Vyválejte těsto na pomoučeném vále tak, aby se vešlo na pečící plech o rozměrech 25 x 35 cm a přesahovalo na všech stranách mírně nahoru. 
  5. Pečte uprostřed trouby po dobu 15 minut, nebo dokud není dozlatova upečené.
  6. Vyndejte plech a snižte teplotu v troubě na 160 °C. Rozprostřete mandlovou náplň na těsto a poklaďte švestkami a plátky mandlí.
  7. Dejte zpět do trouby a pečte dalších 30 minut nebo dokud není zlatavé. Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout.
  8. Smíchejte v misce suroviny na polevu a dohladka pomocí  bamix® umixujte. Polevou pokapejte koláč a nakrájejte na kousky.

SOUVISEJÍCÍ A DOPORUČENÉ PRODUKTY