Obrácený koláč z manga a limetky podle Jamieho Olivera

21. prosince 2021
Obrácený koláč z manga a limetky podle Jamieho Olivera

Ochutnejte exotiku a přivolejte si tak léto. Na koláč Jamie použil mango a limetku, ale stejně dobře chutná i s ananasem, jablky, hruškami nebo fíky. Jednoduše vyberte citrus tak, aby co nejlépe ladil s ovocem, na které máte chuť a pusťte se do toho!

Pokračujeme v seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Olivera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem. 

Počet porcí: 8
Příprava: 45 min

Nutriční hodnota: 280 kcal, 17, 4 g tuků (9,7 g nasycených), 3,5 g bílkovin, 30,4 g sacharidů, 18,8 g cukrů, 0,2 g soli, 1 g vlákniny

Obrácený koláč z manga a limetky podle Jamieho Olivera

Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká: 

Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“

Ingredience

  • 150 g másla (pokojové teploty)
  • 125 g měkkého světle hnědého třtinového cukru + 1 lžíce na karamel
  • 125 g mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 8 lusků kardamomu
  • 2 velká vejce
  • 1 mango (méně zralé)
  • 1 limeta

volitelné:

  • cca 5 dkg loupaných nesolených pistácií
  • kokosový jogurt

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Kardamomové lusky roztlučte paličkou v hmoždíři a slupky vyhoďte. Semínka rozdrťte na jemný prášek a odložte stranou. Oloupejte, rozkrojte a na jemné plátky nakrájejte mango.
  3. Nepřilnavou pánev cca 20 cm vysokou, vhodnou do trouby, položte na středně předehřátou plotýnku a rozpusťte v ní 25 g másla.
  4. Do rozehřátého másla nejprve nastrouhejte najemno kůru z limetky, pak z ní vymačkejte cca polovinu šťávy, přilijte. Přidejte jednu lžíci cukru a plátkymanga, nechte probublávat a karamelizovat, cca 5 minut nebo dokud mango nezezlátne a cukr nezhoustne.
  5. Mezitím udělejte těsto. Zbytek másla, cukru a nadrcený kardamom vhoďte do misky a pomocí nástavce bamix® na šlehání směs šlehejte, dokud není světlá a krémová.
  6. Postupně přidejte rozklepnutá vajíčka a v pulzním režimu vyšlehejte dohladka. Nakonec přidejte mouku a zbývající šťávu z limetky a šlehejte, dokud se vše dokonale nespojí.
  7. Hotové těsto lžící rovnoměrně naneste na mezitím zkaramelizované mango. Pak vložte pánev do trouby a pečte  cca 18-20 minut, dokud směs nezezlátne a není dobře propečená. Po vytažení z trouby nechte v pánvi ještě 3-4 minuty vychladnout, poté opatrně vyklopte na servírovací talíř.
  8. Pokud chcete, dozdobte hrubě nasekanými pistáciemi. Podávejte teplé či studené s trochou kokosového jogurtu.

Související a doporučené produkty