Ingredience
- kvalitní extra virgin olivový olej Potten & Pannen
- červené cibule 2 ks
- řapíkatý celer 2 ks
- mrkev 2 ks
- 4 stroužky česneku
- 2 větvičky rozmarýnu
- 1/2 - 1 čerstvou chilli papričku
- mořská sůl, čerstvě umletý pepř
- 2 kg máslové dýně
- 2 l kvalitního kuřecího či zeleninového vývaru
Postup
- Ve vetší pánvi podusíme na olivovém oleji nakrájenou cibuli, celer, mrkev, česnek, rozmarýn, chilli a ochutíme solí a pepřem. Dusíme asi 10 minut dokud nebude zelenina měkká.
- Pokrájenou dýni dáme do velkého hrnce. Přidáme vývar a podušenou zeleninu. Vaříme asi hodinu a půl.
- Mezitím, co se vše v hrnci vaří, osmahneme na olivovém oleji dýňová semínka.
- Po hodině a půl zkusíme, jestli je dýně měkká a pokud ano, vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme ve větší polévkové míse, přidáme opražená dýňová semínka a kapku extra virgin olivového oleje.
Pro skvělou dýňovou polévku použijte ty nejkvalitnější ingredience, výsledek vašeho kulinářského umu můžete také ovlivnit vařením v kvalitním nádobí. Doporučujeme hrnce od německé značky Zwilling, které skvěle vedou teplo a jsou vhodné i na indukci.
Nádherné servírování, a přitom ale také kvalitní vaření zažijete s hrnci značky Staub a jejími legendárními litinovými Cocotte hrnci. Pro příležitost podávání dýňové polévky se výborně hodí Cocotte hrnec právě ve tvaru dýně. V tomto hrnci se vám bude chtít ale podávat vše, od polévek po skvělé omáčky.
Bude se vám hodit
Další recepty z dýně
03. února 2022
Dýňová polévka s chilli
09. října 2024
Pikantní dýňové chutney
12. září 2023
Dýňové noky s rukolovým pestem a kozím sýrem
25. ledna 2022