Příprava: cca 55 minut, z toho 35 minut pečení dýně
Počet porcí: 5–7
Ingredience
- 1 velká dýně Hokaido
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 1 snítka tymiánu
- ½ malé chilli papričky
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- sůl, pepř
K podávání:
- 50 g dýňových semínek
- 6 plátků dýňového chleba
- olivový olej
Postup
1. Dýni důkladně omyjte, dejte celou na plech nebo pekáč do trouby a pečte při teplotě cca 180 °C asi 35–40 minut.
2. Až bude dýně měkká, vyndejte ji z trouby, nechte lehce vychladnout, pak opatrně nožem rozpulte (pozor na unikající páru zevnitř!) a lžící vydlabejte semínka a vyhoďte je. Dýni nakrájejte na kusy do většího hrnce a zalijte zeleninovým vývarem.
3. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a znovu pomalu přiveďte k varu za občasného promíchání.
4. Odstavte z plotny, přidejte smetanu, parmezán, tymián a chilli, poté opět rozmixujte. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
5. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a opražte dýňová semínka společně s dýňovým chlebem nakrájeným na malé kostičky. Opraženou směsí ozdobte jednotlivé porce polévky před servírováním.
Další recepty z dýně
09. října 2024
Pikantní dýňové chutney
17. října 2024
Dýňová polévka podle Jamieho Olivera
25. ledna 2022