Za okny se mlhavě vytrácí léto a příroda se pomalu, ale jistě barví do nekonečných odstínů mědi stejně, jako náš jídelníček. Začíná totiž dýňová sezona.
Dýně obsahuje spoustu vitamínů a v kuchyni se dá využít rozličnými způsoby. Polévky, pomazánky, pečená, vařená ale i ve sladkých pokrmech. My jsme si pro vás připravili neodolatelný podzimní recept na domácí dýňové gnocchi s jemnými chutěmi kozího sýra a oříšků.
Dýně obsahuje spoustu vitamínů a v kuchyni se dá využít rozličnými způsoby. Polévky, pomazánky, pečená, vařená ale i ve sladkých pokrmech. My jsme si pro vás připravili neodolatelný podzimní recept na domácí dýňové gnocchi s jemnými chutěmi kozího sýra a oříšků.
Obtížnost: střední
Příprava: 45 minut + odležení těsta přes noc
Počet porcí: 4
Ingredience
Na pesto:
- 120 g čerstvého kozího sýru
- 60 g čerstvé rukoly
- 40 g opražených piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 120 ml extra panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na gnocchi:
- 750 g dýně
- 2 lžíce másla
- 175 g mouky
- 1 vaječný žloutek
- 1 pesto z rukoly a kozího sýra
- rozpuštěné máslo a hobliny parmezánu (k podávání)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
Rukolové pesto:
- Kozí sýr nastrouhejte najemno.
- Rukolu, piniové oříšky a česnek vložte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré připomínající svou strukturou pesto. Za chodu motoru postupně přidávejte olivový olej, dokud se všechen olej nevstřebá.
- Směs přendejte do mísy a vmíchejte sýr. Poté dokořeňte podle chuti.
- Ihned zkonzumujte, nebo jej zalijte tenkou vrstvou olivového oleje a uložte do lednice.
Dýňové gnocchi:
- Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pečte ji 30 minut v troubě při teplotě 200 °C a následně ji rozmixujte do formy pyré.
- Dýňové pyré vložte na pánev a s máslem ho vařte na prudkém ohni, dokud se nezbaví přebytečné šťávy. Poté pyré opět vraťte do mísy mixéru a přidejte mouku a žloutek. Podle chuti dochuťte a pak plochým šlehačem rozmixujte na vláčné těsto. Nakonec nechte přes noc odležet.
- Druhý den těsto vyklopte na silnou vrstvu mouky a vyválejte z něj dlouhé válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte na 2cm kousky a lehce na ně vidličkou zatlačte, aby se vytvořil charakteristický vzor gnocchi.
- Nachystejte si hrnec, nalijte do něj vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Vložte do ní noky a vařte. Jakmile budou hotové, vodu slijte a vyklopte je do rozpuštěného másla, do kterého postupně vmíchejte pesto. Podávejte s hoblinkami parmezánu.
Další podzimní recepty
17. prosince 2021
Pikantní dýňové chutney
07. listopadu 2022 Josef Maršálek
Podzimní hostina podle Josefa Maršálka
25. srpna 2023