Recept od fenomenálního cukráře vás nadchne snadnou a rychlou přípravou, ale především výtečnou chutí. Podzimními věnečky pohostíte až šest mlsounů současně; přesně tolik kousků se vejde na jeden plech. Jsou jedinečné a na jazyku se jen rozplývají, navíc je hravě zvládnete, i když se s pečením teprve začínáte seznamovat.
Podzimní věnce se sušeným ovocem
Ingredience odpovídají 6 ks věnců o průměru cca 13 cm
Ingredience
Tvarohové těsto:
- 280 g hladká mouka
- 200 g oblíbené sušené ovoce
- 120 g plnotučný tvaroh ve vaničce
- 50 g máslo
- 40 g cukr krupice
- 10 g vanilkový cukr
- 1 vejce velikosti M
- 8 g prášek do pečiva
- 2 g soli
- 2 g mletého anýzu (badyán)
- 1 g mleté skořice
- kůra z 1 bio citronu
Poleva:
- 140 g cukr moučka
- 45 g voda
- 20 g olivový olej
- 10 g kakao
- 1 g soli
Na dokončení:
- 40 g nahrubo nasekané kakaové boby
- 4-5 klásků květů levandule
Postup
1. Do mísy vložte tvaroh, cukr, vanilkový cukr a vejce, dobře zamíchejte.
2. Přidejte koření a sůl, citronovou kůru, potom mouku s práškem do pečiva a dobře vypracujte lehce lepivé těsto.
3.Na závěr do těsta zapracujte sušené ovoce nakrájené na malé kousky. Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte v míse asi 30 minut odpočinout.
4. Poté je rozdělte na 6 stejných dílů, na lehce pomoučeném vále každý rozválejte do pramene a zapleťte do spirály. Tu následně smotejte do kroužku. Každý z nich by měl mít průměr cca 13-14 cm.
5. Kousky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe. Postříkejte nebo potřete vodou a pečte při 170 °C asi 20 minut dozlatova.
6. Pro závěrečnou dekoraci v ruce rozemněte kvítky levandule, nahrubo rozdrťte kakaové boby a odložte stranou.
7. Na polevu nejdříve smíchejte cukr s kakaem, přilijte olej a vodu a vymíchejte dohladka.
8.Počkejte, až věnečky částečně vychladnou, poté je potřete pomocí cukrářského šťetce připravenou, mírně zchladlou polevou.
Ještě před úplným zaschnutím posypejte věnečky připravenými nadrcenými kakaovými boby a rozemnutými kvítky levandule. Naservírované věnečky můžete ještě lehce posypat kousky sušeného ovoce a podzimní dekoraci jako malovanou máte hotovou! A výhodou je, že vy i vaši hosté se mohou nejen pokochat pohledem, ale rovnou se do ní také zakousnout.
Další podzimní recepty Josefa Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
10. října 2022 Josef Maršálek