Pozdravy ze slunné Itálie – polévka z pečených rajčat podle Jamieho Olivera

21. prosince 2021
Pozdravy ze slunné Itálie – polévka z pečených rajčat podle Jamieho Olivera

Už se nemůžete dočkat dovolené? Jamieho inspirace polévkou Pappa al pomodoro, italskou rustikální klasikou, je to pravé, abyste si těšení zkrátili a přenesli se do dovolenkového módu hned.
 

Recept, inspirovaný kuchyní slunné Itálie, je 8. a také posledním receptem ze seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Olivera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem. 

Počet porcí: 6
Příprava: 80 min

Nutriční hodnota: 229 kcal, 5,5 g tuků (0,9 g nasycených), 9,1 g bílkovin, 38,1 g sacharidů, 13,7 g cukrů, 0,1 g soli, 5,5 g vlákniny
 

Pozdravy ze slunné Itálie – polévka z pečených rajčat podle Jamieho Olivera

Jamie Oliver

Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká: 

Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“

Ingredience

  • 2 kg zralých rajčat
  • 2 červené cibule
  • 1 litr domácího zeleninového vývaru
  • 1 bochník ciabatty (280 g) nebo jiného pečiva, co máte po ruce
  • 1 palička česneku
  • špetka sušeného oregana
  • několik snítek čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • červený vinný ocet
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl, černý pepř

Postup

  1. Troubu zapněte na 200 °C. Rajčata rozkrojte na půlky a položte je řeznou stranou směrem nahoru na velký pečicí plech.
  2. Paličku česneku rozeberte na jednotlivé neoloupané stroužky. Cibule oloupejte a nakrájejte na 3 cm měsíčky, poté rovnoměrně vysypte na plech.
  3. Vše posypte oreganem, dochuťte mořskou solí a černým pepřem, poté pokapejte olivovým olejem. Pečte v rozehřáté troubě 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud nejsou rajčata měkká a lepkavá.
  4. Následně celý obsah plechu seškrábněte do velké pánve, česnek vyndejte, teprve teď oloupejte a vymačkejte do směsi z rajčat.
  5. Přilijte vývar, přidejte nahrubo nakrájené stonky bazalky s většinou lístků. Pár lístků si ponechejte na dozdobení. Rozkrojte bochník ciabatty napůl a jednu polovinu natrhejte do směsi na pánvi. Přiveďte k varu a nechte 10 minut zlehka vařit.
  6.  Mezitím zbývající ciabattu nakrájejte na plátky a opékejte na grilovací pánvi na sucho na plotně rozpálené na vysokou teplotu, dokud okraje na obou stranách nebudou lehce opečené. Popřípadě můžete využit  troubu.
  7. Pánev s rajčatovou směsí po 10 minutách odstavte z plotýnky, přilijte trochu červeného vinného octa a poté pomocí multifunkčního nože mixéru bamix® dohladka rozmixujte.
  8. Hotovou polévku nalijte do misek, zakápněte extra panenským olivovým olejem a posypte zbývajícími  lístky čerstvé bazalky. Podávejte s opečenou ciabattou nebo jakýmkoli jiným pečivem, které máte po ruce.

Související a doporučené produkty