Pokračujeme v seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Oliviera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem.
Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Oliviera
Počet porcí: 6
Příprava: 50 minNutriční hodnota: 285 kcal, 16,2 g tuků (6,5 g nasycených), 28,9 g bílkovin, 6,1 g sacharidů, 4,2 g cukrů, 1 g soli, 2,2 g vlákniny
Jamie Oliver
Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká:
„Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“
Ingredience
Zelené kuřecí kari:
- 750 g kuřecích stehen z kuřat z volného výběhu, bez kůže a vykostěná
- 400 g směsi orientálních hub
- 400 g plechovka nízkotučného kokosového mléka
- 200 g císařského nebo cukrového hrášku
- 15 g čerstvé thajské bazalky
- 6 kafírových listů
- 2 limetky
- 1 kostka kuřecího bujónu bio
- mořská sůl, černý pepř
Kari pasta:
- 15 g čerstvého koriandru
- 5 cm kousek zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 4 zelené chilli papričky Birds Eye
- 2 šalotky
- 2 trsy citronové trávy
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička mletého kmínu
Postup
Thajské zelené kuřecí kari :
- Kuře nakrájejte na 2,5 cm proužky. Do velké pánve nalijte 1 lžíci oleje, nahřejte na střední teplotu, přidejte kuře a opékejte 5-7 minut, nebo dokud kuře nezezlátne. Poté přendejte na talíř.
- Pak do pánve zahřáté na střední teplotu natrhejte houby a opékejte 4–5 minut, nebo dokud nezezlátnou. Pomocí lžíce s otvory houby také přendejte na talíř.
- Snižte teplotu plotýnky, přidejte kari pastu, vařte 4–5 minut a občas zamíchejte.
- Do pánve nalijte kokosové mléko a 200 ml vroucí vody, nadrobte kostku bujónu a přidejte kafírové listy. Zvyšte teplotu a pomalu přiveďte k varu. Poté nechte vařit 10 minut nebo dokud se obsah částečně nezredukuje.
- Následně do směsi vmíchejte kuře a houby, snižte teplotu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud není kuře pořádně uvařené. Na poslední 2 minuty přidejte císařský nebo cukrový hrášek.
- Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Otrhejte, nahrubo nasekejte a vmíchejte listy bazalky a zbývající listy koriandru. Limety nakrájejte na měsíčky na pokapání na talíři. Jako přílohu Jamie Olivier doporučuje dušenou rýži.
Kari pasta :
- Na výrobu kari pasty oloupejte a nahrubo nakrájejte česnek, šalotku a zázvor, vše nasypte do nádoby bamix®. Citronovou trávu ořízněte, odstraňte vnější tvrdé listy, poté nahrubo nakrájejte a přidejte také do nádoby.
- Ořízněte chilli papričky (můžete i bez semínek) společně s kmínem a polovinou koriandru (včetně stonků) přidejte do nádoby. Najemno nasekejte pomocí víceúčelového nože, poté přilijte rybí omáčku a znovu zamixujte tak, aby vznikla hrubá pasta.
Jamie Oliver – další recepty
17. října 2024
Dýňová polévka podle Jamieho Olivera
17. ledna 2022
Losos a zelenina s pestem podle Jamieho Olivera
21. ledna 2022
Recept na hummus podle Jamieho Olivera
21. prosince 2021