Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Olivera

25. ledna 2022
Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Olivera
Zase se nám ochladilo a potřebujete se zahřát? Domácí kari pasta je rychlá a jednoduchá na přípravu a zcela určitě stojí za námahu, protože jídlu dodá nejlepší chuť a úžasné aroma. Jednoduše vše naházejte do nádoby Bamix, rozmixujte a výsledek bude úžasný.

Pokračujeme v seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Oliviera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem. 

Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Oliviera

Počet porcí: 6

Příprava: 50 min
 

Nutriční hodnota: 285 kcal, 16,2 g tuků (6,5 g nasycených), 28,9 g bílkovin, 6,1 g sacharidů, 4,2 g cukrů, 1 g soli, 2,2 g vlákniny

Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Olivera

Jamie Oliver

Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká: 

Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“

Bamix Swissline tyčový mixér, černý

Ingredience

Zelené kuřecí kari:

  • 750 g kuřecích stehen z kuřat z volného výběhu, bez kůže a vykostěná
  • 400 g směsi orientálních hub
  • 400 g plechovka nízkotučného kokosového mléka
  • 200 g císařského nebo cukrového hrášku
  • 15 g čerstvé thajské bazalky
  • 6 kafírových listů
  • 2 limetky
  • 1 kostka kuřecího bujónu bio
  • mořská sůl, černý pepř

Kari pasta:

  • 15 g čerstvého koriandru
  • 5 cm kousek zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 zelené chilli papričky Birds Eye
  • 2 šalotky
  • 2 trsy citronové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu

Postup

Thajské zelené kuřecí kari :

  1. Kuře nakrájejte na 2,5 cm proužky. Do velké pánve nalijte 1 lžíci oleje, nahřejte na střední teplotu, přidejte kuře a opékejte 5-7 minut, nebo dokud kuře nezezlátne. Poté přendejte na talíř.
  2. Pak do pánve zahřáté na střední teplotu natrhejte houby a opékejte 4–5 minut, nebo dokud nezezlátnou. Pomocí lžíce s otvory houby také přendejte na talíř.
  3. Snižte teplotu plotýnky, přidejte kari pastu, vařte 4–5 minut a občas zamíchejte.
  4. Do pánve nalijte kokosové mléko a 200 ml vroucí vody, nadrobte kostku bujónu a přidejte kafírové listy. Zvyšte teplotu a pomalu přiveďte k varu. Poté nechte vařit 10 minut nebo dokud se obsah částečně nezredukuje.
  5. Následně do směsi vmíchejte kuře a houby, snižte teplotu a vařte dalších 5 minut, nebo dokud není kuře pořádně uvařené. Na poslední 2 minuty přidejte císařský nebo cukrový hrášek.
  6. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Otrhejte, nahrubo nasekejte a vmíchejte listy bazalky a zbývající listy koriandru. Limety nakrájejte na měsíčky na pokapání na talíři. Jako přílohu Jamie Olivier doporučuje dušenou rýži.

Kari pasta :

  1. Na výrobu kari pasty oloupejte a nahrubo nakrájejte česnek, šalotku a zázvor, vše nasypte do nádoby bamix®. Citronovou trávu ořízněte, odstraňte vnější tvrdé listy, poté nahrubo nakrájejte a přidejte také do nádoby.
  2. Ořízněte chilli papričky (můžete i bez semínek) společně s kmínem a polovinou koriandru (včetně stonků) přidejte do nádoby. Najemno nasekejte pomocí víceúčelového nože, poté přilijte rybí omáčku a znovu zamixujte tak, aby vznikla hrubá pasta.

Související a doporučené produkty