
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minNutriční hodnota: 473 kcal, 24,2 g tuků (6,8 g nasycených), 36,3 g bílkovin, 27,6 g sacharidů, 5 g cukrů, 0,59 g soli, 6,2 g vlákniny

Přinášíme další recept ze seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Olivera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem.

Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká:
„Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“
Ingredience
- 600 g nových brambor
- 200 g jemných zelených fazolek
- 200 g brokolice
- 4 ks á 120 g filetů z lososa – bez šupin, vykostěné a z udržitelných zdrojů
- olivový olej
Pesto
- 2 citrony
- 1 malý stroužek česneku
- 50 g čerstvé bazalky
- 25 g piniových oříšků
- 15 g sýru parmezán
- extra panenský olivový olej
Postup
1. Nejprve si připravte pesto – oloupejte česnek a polovinu přidejte do nádoby s piniovými oříšky. Přidejte otrhané lístky bazalky a vše jemně nasekejte pomocí multifunkčního nože.
2. Přidejte 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje (potřebujete jen tolik, aby směs dostala mazlavou konzistenci), poté vmíchejte jemně nastrouhaný parmazán. Směs ještě jednou zamixujte, poté rozpulte citron a přidejte na chuť citronovou šťávu a špetku černého pepře.
3. Očistěte brambory a okrájejte fazolky a brokolici. Brambory vařte ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě po dobu 15 minut, nebo dokud nebudou měkké, a na posledních 5 minut přidejte fazolky a brokolici.
4. Mezitím si na plotně rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vysokou teplotu. Filety z lososa potřete ze všech stran olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem. Položte do rozpálené pánve kůží dolů, snižte na střední teplotu a smažte 4 minuty, dokud kůže není zlatá a křupavá.
5. Filety otočte, smažte další 2-3 minuty, nebo dokud nebudou zcela propečené. Sundejte pánev z horké plotny, nechte 30 sekund odpočinout, poté přidejte citronovou šťávu a pánví zatřeste.
6. Vylijte vodu ze zeleniny a poté ji nasypte do velké misky. Přidejte pesto a promíchejte. Rozdělte lososa a zeleninu na jednotlivé talíře, pokapejte je šťávou z pánve. Nakonec nakrájejte citron na měsíčky na pokapání ještě na talíři a servírujte.