Recept pro dnešní den pochází z kolébky gastronomických specialit, sladké Francie, která je známá nejen kvalitním vínem, galantními muži a šik ženami, ale také poctivým a dobrým jídlem.
Celková doba přípravy: 85-88 minut
Počet porcí: 4-6
Ingredience
- 1 kg cibule
- 80 g másla
- 1,3 l vývaru (hovězí, kuřecí)
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce hl. mouky
- 1 lžička soli
- 1 malá lžička mletého pepře
- 1 list pórku, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 stonky zelené petrželky
- 1 menší bageta
- 300 g tvrdého sýra typu Comté (Chedar, Gouda)
- 4-6 plátků sýra stejného typu
Postup
1. V troubě nebo toustovači si opečte tak, jak jste zvyklí, cca 1 cm silné plátky bagetky. Budete jich potřebovat 2 ks na porci polévky.
2. Bobkový list, tymián a petrželku zabalte do zelené části listu pórku, seříznuté na cca 10 cm, převažte tenkým provázkem nebo silnější nití do balíčku.
3. Oloupanou cibuli překrojte podélně a nakrájejte na tenké nudličky.
4. Na středním stupni rozehřejte ve vyšší pánvi nebo větším rendlíku či kastrolu máslo a přidejte cibuli. Pomalu restujte cca 10 minut, občas promíchejte.
5. Pak přiklopte pokličkou a nechte cca 5 minut dusit. Následně opět pokličku odklopte a nechejte cibuli pomalu zkaramelizovat. Bude to trvat cca 20-25 minut.
6. Ohřejte si na pomalý stupeň vývar.
7. Zkaramelizovanou cibuli zaprašte moukou, zamíchejte, přidejte vyrobený balíček s kořením a přilijte víno. Promíchejte, neměli byste mít v mouce žmolky.
8. Víno nechejte zcela vyvařit, pak přilijte ohřátý vývar. Promíchejte, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
9. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte opět na střední plamen a pozvolna vařte, s částečně odkrytou pokličkou, dalších 30 minut. Podle potřeby pak znovu dochuťte pepřem i solí.
10. Mezitím si rozpalte v troubě gril. Horkou polévku nalijte do zapékacích polévkových misek.
11. Do každé misky nahoru, na polévku položte 1-2 kousky opečené bagetky, na ni 1 plátek sýra a navrch ještě sýr nastrouhejte.
12. Vložte do rozpálené trouby a pod grilem zapečte do světlounce hnědé barvy.
13. Misky s polévkou po vytažení z trouby ihned servírujte, nejlépe na podšálku nebo dezertním talířku.
Líbí se vám miska na polévku na obrázku? Malé kulaté misky Ultime Emile Henry si můžete koupit zde.
Další recepty na polévky
03. února 2022
Dýňová polévka s chilli
10. ledna 2022
Recept na výbornou polévku Pho
25. ledna 2022
Chuť Asie: Exotická polévka Miso
12. července 2022