Tradiční americký jablečný koláč

05. listopadu 2024
Tradiční americký jablečný koláč
Křehký mřížkový koláč neboli apple pie je oblíbenou klasikou v kavárnách i bistrech. Sladkému máslovému těstu v kombinaci se skořicovými jablky odolá jen málokdo. Příprava je snadná a rychlá a pochutná si celá rodina.

Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 1 hodina
Počet porcí: 8-10
 
Tradiční americký jablečný koláč

Ingredience

Těsto:

  • 340 hladké mouky
  • 200 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 3 lžíce cukru
  • 7 lžic ledové vody

Náplň:

  • 1 kg jablek Granny Smith
  • 200 g mandlí
  • muškátový oříšek  
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 lžičky skořice
  • šťáva z půlky citronu

Co by se vám mohlo hodit k přípravě

Postup

  1. Začněte přípravou základu. Mouku, studené máslo a cukr smíchejte za pomoci ručního šlehače ve vyšší míse. Míchejte, dokud těsto nebude mít pískovou konzistenci.
  2. Přidejte ledovou vodu a dál zpracujte. Pokračujete, dokud nedocílíte kompaktního těsta.  Vytvořte z něj kuličku a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice. 
  3. Mezitím si oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky a dejte do pánve. Přidejte citronovou šťávou, cukr, mletou skořici, muškátový oříšek a poduste 10 minut, až jablka změknou. Nechte vychladnout a přidejte mandle.
  4.  2/3 těsta vyválejte na kulatý tenký plát a přeneste do koláčové formy a naplňte vychlazenou náplní. Druhou část těsta vyválejte a nakrájejte nožem nebo rádýlkem na proužky. 
  5. Proužky poskládejte přes náplň do mřížky.
  6. Okraje mřížky jemně přitlačte k dolní vrstvě těsta a koláč potřete rozšlehaným vejcem.
  7.  Koláč vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte 60 minut, dokud není těsto zlatavé.

Další inspirace na sladké pečení

Další inspirace na sladké pečení