Pomerančová bábovka – recept plný svěžesti a vůně

19. července 2024
Pomerančová bábovka – recept plný svěžesti a vůně

Pomerančová bábovka nebo chlebíček jsou ideálním dezertem, který spojuje sladkost s osvěžující chutí citrusů.
Šťavnaté, aromatické a navíc na přípravu snadné zákusky jsou skvělou volbou pro každou příležitost, ať už jde o rodinnou oslavu, odpolední čaj nebo víkendový brunch.
Připravte si tento jednoduchý, ale zároveň lahodný recept a překvapte své blízké dezertem, který je nejen chutný, ale také krásně voní po létu.

 

Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 1 hodina
Počet porcí: 6–8 porcí



 
Pomerančová bábovka – recept plný svěžesti a vůně

Ingredience

Těsto:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek cukru
  • 4 lžíce medu
  • kůra ze 2 pomerančů, jemně nastrouhaná (asi 1/4 šálku)
  • 1 šálek změklého másla
  • 4 velká vejce
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1/2 šálku pomerančové šťávy

Pomerančová poleva:

  • 1/2 šálku pomerančové marmelády
  • 1/4 šálku pomerančové šťávy

Bude se vám hodit při přípravě

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Formu  vymažte a vysypte moukou nebo kokosem a odložte stranou.
  3. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl
  4. Na  jemném struhadle si na talířek či do misky nastrouhejte kůru ze dvou pomerančů.
  5. Do mísy kuchyňského robota vyklepněte všechna vejce a přidejte cukr. Šlehejte na vysokou rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  6. Otáčky robota snižte, přidejte med, vsypte postupně sypkou směs a nastrouhanou kůru a úplně nakonec povolené máslo.
  7. V odměrce či jiné vhodné nádobě smíchejte podmáslí a pomerančovou šťávu.
  8. Snižte rychlost šlehání na nízkou, přilijte smíchané podmáslí se šťávou a nechte robot míchat dalších 5 minut.
  9. Vlijte těsto do připravené vymazané a vysypané formy.
  10. Pečte cca 60 minut, dokud špejle nevyjde při kontrole z bábovky čistá.
  11. Vyjměte z trouby a nechejte 10 minut chladnout.
  12. Vyklopte na mřížku a před podáváním nechte bábovku či chlebíček zcela vystydnout.

Na polevu:

  1. V malém hrnci smíchejte marmeládu a pomerančovou šťávu, přiveďte k varu, snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud nevznikne hustší sirup.
  2. Sirup přeceďte do malého džbánku nebo misky.
  3. Vychladlý dezert přelijte polevou a před podáváním nechte alespoň 10 minut odstát, aby  poleva měla čas se vsáknout a ztuhnout.

Nejlepší struhadla na pomerančovou kůru

Další inspirace na sladké letní pečení

Další inspirace na sladké letní pečení