
Voňavý koláč nejen na sobotu. Samozřejmě jde upéct i z koupeného listového těsta, ale zkusíte-li si jednou udělat to své, máslové domácí, poznáte ten rozdíl na první kousnutí.
Porcí: 6 až 8
Příprava: 30 minut
Odležení těsta: alespoň 60 minut
Doba pečení: 40 minut

Ingredience
Listové těsto:
- 200 g mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 1 žloutek
- 5 cl vody
Náplň:
- 6 až 8 jablek (podle velikosti)
- 200 g cukru
- 80 g másla
Postup
Těsto:
- Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi jemné hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké, jemné těsto. Těsto pak zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.
Tip: listové těsto můžete nahradit těstem odpalovaným.
Náplň:
- Jablka oloupejte a nakrájejte na šestinky; vykrojte stopky a jadřince.
- Do formy vsypte 170 g cukru a za stálého míchání nechte zkaramelizovat na sporáku.
- Po částech opatrně přidejte 50 g másla. Nechte několik minut provařit, dokud se karamel s máslem nespojí. Odstavte ze sporáku a začněte vkládat jablka.
- První vrstvu jablíček oblou stranou ke dnu nádoby a další vrstvu oblou stranou nahoru tak, aby druhá vrstva zaplnila mezery v té spodní.
- Jablka stlačte k sobě, posypte zbývajícím cukrem a poklaďte tenkými plátky zbývajícího másla (cca 30 g).
- Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjte jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy směrem dolů.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyklopením koláče zformy jej nechte 5 min. odležet.